Vyrazte na zahájení sezóny do Prachatického muzea

PRACHATICE – Jste zvědaví, čím zahájí letošní sezónu Prachatické muzeum? Rádi vám odpovíme. Půjde o výstavu obrazů malíře Rudolfa Škudly. Ta se uskuteční šedesát let poté, co malíř naposledy svoji tvorbu prezentoval v červnu 1963 právě tady.

Vídeňský rodák, který převážnou část života strávil v Prachaticích, si své město i okolní krajinu zamiloval. Na svých kresbách, malbách i grafických listech zachytil uličky a zákoutí středověkého města, namaloval scenérie dnes již zaniklých lokalit prachatického předměstí a zvěčnil samoty, vesnická stavení a města v oblasti Prachaticka tak, jak už je dnes nespatříte. Některé domy byly zbourány či přestavěny, obce a města v druhé polovině 20. století vlivem prudkého rozvoje měnila svoji podobu.

Vystavená malířská díla představují nejenom umění a řemeslo Rudolfa Škudly, ale jsou cenným dokumentem doby. Osloví tedy jak milovníky umění, tak zájemce o regionální historii. Výstavu Prachaticko zachycené v čase na obrazech Rudolfa Škudly můžete v Prachatickém muzeu navštívit až do května. Vernisáž se koná 28. března v 16 hodin.