Zbořený Kostelec je malebná zřícenina hradu s výhledy na Sázavu

Zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek
Zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek

V přírodní rezervaci Čížov se na skalnatém návrší nad řekou Sázavou tyčí romantická zřícenina královského hradu Zbořený Kostelec. Krásné místo s kulisou hradu a poutavou historií byste při svých toulkách po naší zemi neměli minout. Staňte se na chvíli hradními pány a zažijte dechberoucí výhledy na Benešovskou pahorkatinu.

Pozůstatky Zbořeného Kostelce lákají z blízka i z dáli

Zříceninu hradu Zbořený Kostelec najdete na skalnatém ostrohu přímo nad soutokem Kamenického potoka a řeky Sázavy, u města Týnec nad Sázavou. Nejdochovalejší částí hradu je dvouprostorový palác, jehož mohutnost vás ohromí. Mezi další pozůstatky patří zdiva stěn a zbytek okrouhlé věže, příkop a vnější val, zajímavostí jsou terénní prohlubně, které zřejmě sloužily pro obranu areálu. Bonusem výletu na zříceninu hradu Zbořený Kostelec je bezesporu nádherný rozhled do širokého okolí. Výhled si můžete užít nejen z hradu, ale i na hrad, a to z nově vybudované lávky přes Sázavu.

Staňte se členem FB skupinyFajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Ruiny Zbořeného Kostelce v okrese Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek
Ruiny Zbořeného Kostelce v okrese Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek

Malá procházka historií hradu Zbořený Kostelec

Zbořený Kostelec založil pravděpodobně na konci 13. stol. král Václav II. Majitelé hradu se poté neustále měnili, krátce ho vlastnil dokonce král Karel IV., než ho opět zastavil. Další držitelé hrad postupně upravovali, a to až do 15. stol., kdy byl zničen. Ještě než se tak stalo, v době, kdy se hrad stal roku 1449 sídlem loupeživého rytíře Kuneše Rozkoše z Dubé, byl několikrát obléhán a roku 1467 dobyt královskými vojsky Jiřího z Poděbrad. Aby nesloužil k podobným účelům, byl úmyslně zbořen.

Zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek
Zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek

Turistické informace

K hradní zřícenině Zbořený Kostelec se dostanete pěšky po značených turistických cestách, po zelené z obce Čakovice, po červené z obce Ledce nebo po modré z Týnce nad Sázavou s odbočkou na červenou u rozcestí Holý vrch – rozc. Vyznavači cykloturistiky mohou vyrazit po trase č. 19 – Sázavská. Motorizovaným výletníkům slouží menší parkoviště pod zříceninou, nedaleko něhož se nachází nouzové nocoviště nejen pro čundráky, s půjčovnou loděk.

Místo výletu

Kraj: Středočeský
Okres: Benešov
Město: Týnec nad Sázavou

Kontakt

Turistické informační centrum Týnec
Klusáčkova 2
257 41 Týnec nad Sázavou

tel.: +420 317 729 050
e-mail: infocentrum@kctynec.cz
web: www.visittynec.cz

Tip na fajn výlet

Pojďte s námi navštívit muzeum, které se specializuje na zlato. Regionální muzeum v Jílovém u Prahy pro vás přichystalo zajímavé expozice, ve kterých se seznámíte s těžbou a zpracováním zlata, historií zlatonosného regionu, trampingu a přírody Posázaví, a pak se vydejte po naučné stezce Jílovské zlaté doly, která vede ke štolám, pod viadukt i na rozhlednu.