FOTO: Hasiči projeli Prahou a oslavili své výročí

Na kolonu hasičských aut se těšily hlavně děti. / Zdroj: Hasiči Praha

PRAHA – Přesně 170 let od svého založení oslavil pražský hasičský profesionální sbor středeční spanilou jízdou ulicemi Prahy. Hasičská auta dorazila i na Václavské náměstí, k velké radosti dětí, které se s nimi mohly vyfotografovat. Ředitel hasičů brigádní generál Luděk Prudil pak ve čtvrtek převzal pamětní list a medaili z rukou primátora Prahy Bohuslava Svobody.

Slavnostním konvojem hasiči navázali na tradici svých kolegů z dob založení sboru, kdy každoročně probíhaly spanilé jízdy městem. Letos mohli zájemci o tuto událost i náhodní kolemjdoucí v hasičské koloně vidět jak cisternové vozy, které v ulicích běžně potkávají, tak speciální vyprošťovací vozidla. „Spanilá jízda začala na holešovické stanici po deváté hodině ranní, odkud hasiči zamířili na Mariánské náměstí,“ popisuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Tam se hasiči setkali s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou. Ředitel pražských hasičů mu předal kopii zakládající listiny sboru. Další zastávkou bylo Krajské vojenské velitelství na náměstí Svobody v Praze 6. Kolem poledne přijeli hasiči na Václavské náměstí, kde se potkali s kolegy z Celní správy. V jednu hodinu odpoledne se konvoj přesunul ke Krajskému ředitelství Policie ČR a poté do ulice Korunní, kde sídlí Zdravotnická záchranná služba a Městská policie hlavního města Prahy. Dorazili tam za nimi i zástupci Městského sdružení hasičů Praha. Spanilá jízda pak skončila kolem 14. hodiny v areálu Správy služeb na Kundratce.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podívejte se na fotografie ze spanilé jízdy hasičů:

Nejdříve hasiči dorazili na Mariánské náměstí. / Zdroj: Hasiči Praha
Setkali se s primátorem hlavního města Prahy Bohuslavem Svobodou. / Zdroj: Hasiči Praha
Na Václavském náměstí se kolona hasičů objevila kolem poledne. / Zdroj: Hasiči Praha
Na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy převzal ředitel hasičů od primátora pamětní list a medaili. / Zdroj: Hasiči Praha