Klášter Kladruby již brzy ukáže své další taje. Otevře dříve nepřístupné prostory!

Zdroj: Národní památkový ústav

PLZEŇSKÝ KRAJ – Pokud máte rádi historii a také nějaké to tajemno, určitě byste měli podniknout výlet do kláštera Kladruby. Ten právě prošel největší rekonstrukci ve své novodobé historii a nyní se vám chystá ukázat mnohé své další skvosty, které jste dosud neměli možnost vidět.

Již od 1. dubna 2023, kdy se objekt otevře pro veřejnost, na návštěvníky čekají například dvě prohlídkové trasy, představující dosud nepřístupné prostory starého a nového konventu, obnovený rajský dvůr, výstavní a konferenční prostory i odpočinková zóna.

Je více než symbolické, že právě v letošním roce si připomínáme 300 let od úmrtí J. B. Santini‑⁠Aichela, geniálního českého architekta italského původu, díky němuž tento nádherný klášter dnes můžeme obdivovat. Ten do svých staveb vpisoval znalosti historických souvislostí, nebo třeba číselné symboliky geometrie, prostoru nebo světla. Jeho jméno je spojeno s barokní gotikou, stylem důvtipně prolínajícím monumentální gotiku s barokní dynamičností. Stylem, který do architektury vtiskl duchovní dědictví barokní doby a který je v Santiniho podání dodnes stále dokonale přesvědčivý.

Návštěvní doba: