Senior chtěl investovat do akcií, přišel o stovky tisíc. Policie varuje před dalšími triky podvodníků!

zdroj: pixabay.com

KRAJ VYSOČINA – Policisté zaznamenali další sérii internetových podvodů, tentokrát zaměřenou na ty, kteří chtějí investovat s vidinou vysokého zisku. O dvou případech, které se staly na Vysočině, dnes informovala mluvčí policie Michaela Lébrová.

Seniora zaujala reklama na sociálních sítích a rozhodl se vložit peníze do akcií jedné z energetických společností. Poté, co se na reklamních stránkách zaregistroval, byl telefonicky kontaktován podvodníkem. „Muž ze svého účtu poslal vstupní balíček k investování ve výši šest tisíc korun. Následně se nechal přesvědčit k instalaci vzdáleného přístupu do svého počítače a mobilního telefonu, také k provedení dalších úkonů, jako je přihlášení do internetového bankovnictví,“ uvedla mluvčí. Pachatel poté již sám převedl peníze na zahraniční účty a seniorovi místo zisku vznikla škoda přes 600 tisíc korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mazaným podvodníkům naletěl i další muž, a opět šlo o stejný scénář. Muž zareagoval na reklamu a ozval se mu podvodník s výzvou k zaslání částky k počátečnímu investování. „Následovalo umožnění vzdáleného přístupu do svého počítače, přihlášení do svého internetového bankovnictví, následně poškozený autorizoval odchozí platbu, kterou avšak nezadal, a z jeho účtu bylo odčerpáno 12.000 EUR,“ doplnila Michaela Lébrová.

Jak se těmto podvodům bránit?

Nepodléhejte reklamám, a to nejen těm na sociálních sítích!

Při investování využijte služeb bankovních domů nebo renomovaných poboček finančních společností!

Nesdělujete informace týkající se vašeho internetového bankovnictví či platební karty!

Při platbách pečlivě kontrolujte, jaké transakce potvrzujete!

Myslete na to, že každá investice s sebou přináší rizika!