Poznejte Soumarské rašeliniště, čarovnou severskou přírodu

Soumarské rašeliniště na Šumavě. Zdroj: Shutterstock.com
Soumarské rašeliniště na Šumavě. Zdroj: Shutterstock.com

Vydejte se do osady Soumarský Most, kde v dávných dobách přecházely nebezpečné šumavské močály karavany obchodníků se solí, putující po Zlaté stezce. Přes Soumarské rašeliniště vás dnes provede stejnojmenná naučná stezka ukončená vyhlídkovou věží, ze které si může prohlédnout přírodu šumavských mokřadů, připomínající drsnou severskou krajinu.

Kudy procházeli soumaři? Přes Soumarské rašeliniště

Zhruba 5 km západně od města Volary u řeky Teplá Vltava v Národním parku Šumava najdete Soumarské rašeliniště. Vězte, že tento přírodní unikát u Soumarského Mostu se vyvíjel od sklonku doby ledové. Měl charakter chladnomilné severské přírody. Název území tematicky souvisí se Zlatou stezkou spojující Čechy s Podunajím, po níž přepravovali soumaři sůl. Zdejší přírodě ublížila průmyslová těžba rašeliny. Dnes je naštěstí opět krajinou jakou má být, úspěšná revitalizace rašeliniště ji zachránila. S místem i historií Soumarského rašeliniště se seznámíte na stejnojmenné stezce, která vede po povalovém chodníku přes mokřady. Cesta vás zavede až k vyhlídkové věži. Rozhlédněte se do krajiny šumavských mokřadů.

Staňte se členem FB skupinyFajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Naučná stezka Soumarské rašeliniště, Šumava. Zdroj: Shutterstock.com
Naučná stezka Soumarské rašeliniště, Šumava. Zdroj: Shutterstock.com

Kudy přes močál?

Výlet na Soumarské rašeliniště je dnes pohodlnou vycházkou, hledat cestu přes bažiny nemusíte. Výchozím místem stejnojmenné naučné stezky je Soumarský Most, odtud vyrazíte po značené cestě dlouhé 1,5 km, z toho 600 m tvoří povalový chodník. Na stezce, která má 7 zastavení, vás čeká stejný počet informačních panelů. Její součástí je devět metrů vysoká dřevěná vyhlídková věž. Na její zastřešený ochoz ve výšce 6,2 m vede 31 schodů. Asi 300 metrů za dřevěnou vyhlídkou se stezka napojí na zelenou turistickou stezku, po které se můžete vrátit na Soumarský most.

Turistické informace

Z důvodu ochrany ohroženého tetřívka obecného je stezka přístupná pouze od června do října. Je snadno přístupná od železniční zastávky u známého vodáckého tábořiště, auto lze zaparkovat na parkovišti u rozcestí Soumarský most. Na stezku je zakázán vjezd cyklistům.

Kde najdete Soumarské rašeliniště?

Kraj: Jihočeský
Okres: Prachatice
Město: Volary, místní část Soumarský Most

Kontakt

Informační centrum
Náměstí 325
384 51 Volary

tel: +420 910 001 810
e-mail: info@kic-volary.cz
www.kic-volary.cz/infocentrum
www.sumavanet.cz

Tip na fajn výlet

Jezerní slať na Šumavě je unikát, jde o nejchladnější místo u nás. Poznejte jej. Hledáte skutečnou perlu Šumavy? Tou je největší rašelinné jezírko v České republice. Navštivte Chalupskou slať.