VIDEO: Záchranáři z Liberce nacvičovali převoz vysoce infekčního pacienta na Bulovku

Vysoce infekční pacienty je potřeba převážet ve speciálním biovaku. / Zdroj: Facebook Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje

PRAHA – Pandemie nemoci covid-19 sice ustoupila, ale to neznamená, že lékaři mohou zavírat oči před existencí dalších závažných infekčních chorob. Ve Fakultní nemocnici Bulovka proto odborníci z Kliniky infekčních nemocí spolu se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje a Leteckou záchrannou službou Libereckého kraje nacvičovali ošetření a převoz pacienta s podezřením na vysoce infekční nákazu.

Cvičení začalo v Libereckém kraji, kde operační středisko aktivovalo speciální záchranářský tým. Záchranáři nejprve připravili speciální transportní biovak, následně se sami převlékli do bezpečnostního oděvu. Veškeré mezery ještě přelepili izolační páskou, aby byli před nákazou maximálně chráněni. Teprve potom vstoupili k pacientovi. Druhý tým mezitím připravil vozidlo na transport. Záchranáři pak pacienta vyšetřili, informovali ho o převozu na Bulovku a uložili do biovaku. Ten poté přemístili do sanity a vyrazili do Prahy. Na Bulovce jej již za asistence pracovníků infekční kliniky převezli na místo určené pro pacienty s vysokou nákazou, přesunuli na lůžko a vyprostili z biovaku. Ten by v reálném případě zůstal na místě. „V tom našem cvičném si ho samozřejmě odvážíme zpět do Liberce,“ píší liberečtí záchranáři na svém facebookovém účtu. „Práce záchranářů končí, dekontaminovat ve speciálním boxu musí nejprve sebe, následně bude důsledně dekontaminována celá sanita,“ uzavírají popis cvičení záchranáři, kteří jsou nyní na případný zásah u vysoce infekčních pacientů dobře připraveni.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Takováto cvičení záchranářů na Bulovce probíhají každý měsíc, pokaždé s jinou krajskou zdravotnickou záchrannou službou. „Nacvičuje se transport pacienta s podezřením na nákazu nemocemi jako jsou krvácivé horečky typu lassa, ebola, Marburgská horečka a nebo plicní mor,“ vysvětluje nemocnice na svém Facebooku. Pro tyto pacienty mají na klinice připravené tři bioboxy pro standardní péči a jeden pro péči vysoce intenzivní. Tam jsou umisťováni pacienti, kteří potřebují být napojeni například na umělou plicní ventilaci nebo na dialýzu. „Jedná se o nejmodernější izolační zařízení tohoto typu v civilním sektoru České republiky,“ dodává vedení nemocnice.

Podívejte se na video z průběhu cvičení: