Dvanáct hasičských jednotek zasahovalo u požáru penzionu na Jičínsku

foto: HZS Královéhradeckého kraje

JIČÍNSKO – Dnes krátce po osmé hodině ranní pohltily plameny ohně penzion v části obce Brada. Požár se šířil zejména po střeše a v mezistropí objektu.  Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu o mezikrajskou výpomoc byl požádán i sousední Liberecký kraj.

„Místo zásahu rozdělil velitel na dva bojové úseky. Primárním úkolem jednotek bylo zastavit šíření požáru na nezasaženou část budovy, což se nakonec podařilo. Nataženo bylo několik vodních proudů, k hašení byla využita i výšková technika,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Aby se více požár nešířil, tak museli hasiči rozebrat velkou část střešní konstrukce, bylo nutné při tom pracovat v dýchací technice. Při zásahu byl zraněn jeden z dobrovolných hasičů, zranění ale nevyžadovalo okamžité ošetření.

Požár byl lokalizován ve 12:20 hodin, ještě nyní probíhají likvidační práce. Vyšetřovatelé odhadli škodu na 6 milionů korun. „Detailní průzkum požářiště pro potřeby vyšetřovatelů bude možný až během pátku 31. 3., přesná příčina nebyla zatím stanovena. K ohledání budou přizváni také experti z oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR,“ dodává mluvčí hasičů.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jičína a Hradec Králové za pomoci dobrovolných jednotek  Železnice, Jičín, Valdice, Sobotka, Staré Místo, Lužany, Kopidlno, Brada – Rybníček. V rámci mezikrajské výpomoci byly vyslány z Libereckého kraje jednotky Lomnice nad Popelkou a Rovensko pod Troskami.