Malenovický hrad letos poprvé otevře brány

Foto: MJVM ve Zlíně

ZLÍN – Hrad Malenovice je připraven přivítat první návštěvníky. Lidé jej poprvé mohou navštívit v sobotu 1. dubna. I tento rok jsou na hradě připravené komentované prohlídky, sezónní výstavy a oblíbené doprovodné programy.

Na hradní hájence čeká na návštěvníky nová výstava s názvem „Nůž – Minulost a přítomnost jednoho předmětu“. Ta představí nože v archeologických nálezech i v historických a etnografických souvislostech. K vidění bude křiváčkářská dílna a chybět nebude ani pohled na současnou výrobu.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Komentované prohlídky výstavy proběhnou při její vernisáži 13. května v rámci akce (H)RADOVÁNKY. Tato je už tradičně slavnostním zahájením celé sezóny, s doprovodným programem v předhradí pro děti i dospělé. I letos se program zaměří především na dvě témata související s hradem, tedy středověk a přírodu. K dispozici budou při akci i prohlídky hradu, v němž už tou dobou bude k vidění další sezónní výstava „Ze života hmyzu“ a hradní expozice.

Skalní příznivci hradu letos nepřijdou o nejoblíbenější akce. „Noční prohlídky jsou naplánovány v termínech 22. července a 12. srpna, Stará řemesla na 9. září a vánoční jarmark na 2. prosince. Rádi bychom také 17. června zopakovali krásnou loňskou akci Na hrad za Korunk(o)u, na níž s námi spolupracovala zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů, 11. základní škola Malenovice, Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště a Korunka Luhačovice,“ láká Silvie Lečíková z obchodního oddělení Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které hrad spravuje

Po celý duben je hrad Malenovice přístupný veřejnosti zatím pouze o víkendech, v ostatní dny je třeba se objednat. Od května ale začne plný provoz, kdy bude otevřeno i o všedních dnech s výjimkou pondělků.