Na Hodonínsku byl dopaden výrobce falešných peněz a jejich distributor

Foto: Policie JMK

HODONÍN – Hodonínským kriminalistům se podařilo kompletně objasnit případ padělání a pozměnění Obvinění si od hodonínských kriminalistů vyslechl dvaatřicetiletý muž s trestní minulostí, který šířil falešné bankovky, a dále devětadvacetiletý muž, který je doma vyráběl.

V polovině ledna odcizil dvaatřicetiletý muž společně s kumpánem zboží z prodejny ve Strážnici. Minulý týden si u obsluhy herny vyměnil bankovku v hodnotě 100 korun, kterou mu údajně nepřijal automat, následující den proměnil další stokorunu za dvě mince. Obsluha si až dodatečně všimla, že jsou bankovky falešné. Falešnou tisícovkou také zaplatil jedno pivo v obchodě a odešel dříve, než si pokladní stačila svou chybu uvědomit. Podle policejního mluvčího Pavla Švába vyšlo při prověřování najevo, že se o udání falešných bankovek neúspěšně pokusil ještě v jiné provozovně. Díky kamerovému systému  se podařilo muže ztotožnit a minulý čtvrtek si pro něj přišli kriminalisté do jedné ubytovny na Hodonínsku. Obviněný muž nechtěl prozradit, jakým způsobem bankovky získal. Při zadržení měl u sebe další nepříliš vydařené padělky bankovek různých hodnot údajně určené dětem ke hraní, ale nevysvětlil, proč je udával v obchodech. „V případě odsouzení mu hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.,“ dodal Šváb.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Obvinění si vyslechl i devětadvacetiletý muž, který falešné bankovky vyráběl. Bez vědomí ostatních členů domácnosti je vytvářel na domácí tiskárně z důvodu finanční nouze. Své počínání před kriminalisty ohodnotil jako velkou hloupost. Část falzifikátů se nedostala do oběhu zřejmě i proto, že mu je příbuzní po zjištění situace znehodnotili. I tak mu ale hrozí osmiletý pobyt za mřížemi. Buďte při přebírání peněz pozorní, při podezření na falešnou bankovku kontaktujte policisty a neudávejte ji dále do oběhu.