HAVÍŘOV A TŘINEC: Vztek a odpor k rušení poboček pošty

Česká pošta: Shutterstock

HAVÍŘOV/TŘINEC – Vyjádření k neblahé situaci k rušení poboček pošty se vyjádřilo také vedení Havířova a Třince. V Havířově dojde k uzavření pěti poboček z osmi, v Třinci dojde ke zrušení tří poboček.

Havířov je druhé největší krajské město

V provozu v Havířově nadále zůstane pobočka na Dlouhé třídě 464 a 1228 a na ulici Generála Svobody 268. Následující pobočky v Havířově skončí:

Havířov 11 – ulice Hlavní třída 46

Havířov 12 – ulice Slovanská 1220

Havířov 2 – ulice Jurije Gagarina 1589

Havířov 3 – ulice Anglická 1198

Havířov 4 – ulice Dělnická 769

Místo dosavadní docházkové vzdálenosti dvou kilometrů k nejbližší pobočce v obcích s počtem obyvatel nad 2500 se tato vzdálenost zvyšuje na tři kilometry. Nelibost z nastalé situace neskrývá havířovský primátor Josef Bělica. „Za mě je to unáhlený a nesystémový krok, který jde proti občanům. Jsme druhé největší město Moravskoslezského kraje a z osmi poboček nám tady zůstanou jenom tři. Naši občané už teď stojí fronty před pobočkami pošt, protože neustále omezují pracovní dobu, teď se fronty ještě prodlouží. Mám za to, že tímto opatřením se kvalita služeb a jejich dostupnost mnohonásobně zhorší.“ řekl Bělica.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Sídliště Sosna v Třinci přijde asi o jedinou poštu

Ke stížnostem se přidává také město Třinec. „V žádném případě s tím nesouhlasíme. Vztek a odpor lidí je na místě a rozumíme tomu,“ uvedla primátorka města Třince Věra Palkovská. Jedna z navrhovaných poboček ke zrušení se přitom nachází na největším třineckém sídlišti Sosna s více než 3 tisíci obyvateli, kteří by tak přišli o jedinou poštu. Trápí nás i zrušení pobočky na Frýdecké. Jde o velmi využívanou poštu v obchodním centru, s dobrým přístupem pro občany, používaná i vozíčkáři, dodala Palkovská.  Rozhodnutí zrušit poštu, která je lidem k dispozici od 9:00 do 20:00 považuje primátorka za nešťastné. Město se vůči krokům pošty hodlá bránit.

Vyjádření České pošty

Česká pošta neuzavírá pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta se zruší, zajistí podnik dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou schopné zajistit požadovaný standard služeb. „Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ říká Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Vytížená pošta? Objednejte se!

Na nejvytíženějších poštách, kterých je 400, se lze objednat na konkrétní čas a na konkrétní službu, a to pouze jednu hodinu před plánovanou návštěvou pobočky. Pro odeslání a výdej balíků mohou zákazníci využít celkem 7 625 Balíkoven a samoobslužných výdejních boxů po celé České republice.

Redukce poboček stanovil Český telekomunikační úřad podle jejich parametrů. Konkrétní pošty k uzavření se vybíraly podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability, provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.