Přiživil se na obnově po tornádu na Břeclavsku. Za milionové podvody mu hrozí vězení

ilustrační foto:pixabay.com

BŘECLAV – Břeclavští policisté, kteří se specializují na hospodářskou kriminalitu, na základě podnětu jedné z poškozených rozkryli hned několik podvodů, kterými se měl obohatit.

Šestapadesátiletý muž z Prahy se nerozpakoval využít obtížné životní situace u obyvatel postižených živelnou katastrofou. Hned v šesti případech se nabídl jako zprostředkovatel při získání dotace na obnovu bydlení ze státního fondu podpory investic. V některých skutcích se souhlasem poškozených, v jiných zcela bez jejich vědomí vyřizoval s pracovníky fondu proplácení dotací za práce. Jak zdůraznil policejní mluvčí Pavel Šváb, nikdo z nich v tu chvíli nemohl tušit, že muž peníze vyžadoval od úřadů za práci, která nebyla vykonána, případně se realizovala pouze z části. Peníze za fakturované položky inkasoval na svůj účet. V jednom z případů vystavil dokonce fakturu na práce, které mu uhradil i poškozený. „Kriminalisté ve spolupráci s pracovníky fondu zajistili dostatek důkazů a překvapený muž byl na konci března zadržen a obviněn z dotačního podvodu a poškození cizích práv (částečně ve stádiu pokusu, peníze nebyly vyplaceny). Hrozí mu až osmiletý pobyt za mřížemi. Způsobil více než šestimilionovou škodu, další více než dvoumilionová hrozila. Obviněný je stíhán na svobodě. Případ je i nadále v šetření,“ doplnil Šváb.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.