Zámek Jemniště je barokní perla středních Čech s dezerty

Zámek Jemniště, okres Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/Pecold
Zámek Jemniště, okres Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/Pecold

Navštivte krásné barokní sídlo z 18. století, zámek Jemniště. V rámci prohlídkové trasy se podíváte do prostor zpřístupněných pro veřejnost, jako jsou sály, pokoje a kaple, v levém křídle je obydlí zámeckého pána a jeho paní. Projít si také můžete krásný park a na závěr potěšit své chuťové buňky dobrým obědem, kávou i zákuskem v restauraci a kavárně. 

Staňte se na chvíli zámeckým hostem na Jemništi

Pojedete-li mezi Benešovem a Vlašimí, zastavte se cestou na zámku Jemniště. Toto půvabné barokní sídlo rozhodně stojí za návštěvu. Nenechte si ujít prohlídku zámeckých interiérů, komnat, sálů a kaple sv. Josefa. Váš průvodce vás zavede i do venkovní expozice, která zahrnuje vstup do rosaria, žardiněta, skalky a zvěřince. Vychutnejte si příjemné chvíle v restauraci u zámeckých specialit a v kavárně u zákusků. A pokud se vám tady líbí, můžete se tu ubytovat v zámeckých pokojích a užít si koupelovou relaxaci. Jemnišťský zámek je ideálním místem k pořádání oslav, jako je svatba, promoce či společenská setkání.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Zámek Jemniště, okres Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek
Zámek Jemniště, okres Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/DaCek

Projděte se na Jemništi zámeckým parkem

Benátská kašna na čestném nádvoří, zimostrázové živé ploty a sloupové zeravy a tisy a květiny, to vše je jako návrat do období baroka. Užijte si od jara do podzimu omamnou vůni kvetoucích rostlin – růží, pivoněk, levandulí a mnoha dalších. Majestátní koruny javorů a dubů vás v létě ochrání před spalujícím sluncem a podzimní barevnost trvalek vám zahraje svou symfonii. V zimním období krášlí zahradu zasněžené zakrslé jedlovce, borovice a cypřišky. Zámecký park založil kolem roku 1725 František Adam Trauttmansdorff jako francouzskou zahradu, která byla později částečně přetvořena a rozšířena o přírodně krajinářský park. Výlet na zámek Jemniště i procházka zámeckým parkem rozhodně stojí za návštěvu, nenechte si ji ujít.

Zámek v Jemništi v okrese Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/hornyak
Zámek v Jemništi v okrese Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/hornyak

Zámek Jemniště je skvostem i domovem

Barokní zámek Jemniště se restitucí vrátil potomkům šlechtického rodu Sternbergům. Ti ale nevlastnili zámek jako první, tím byl hrabě František Adam z Trauttmansdorffu, který roku 1717 koupil jemnišťské panství a kolem roku 1724 si nechal vybudovat honosné sídlo. Zámek zachvátil roku 1754 požár, byl obnoven, dalšími zásadními úpravami neprošel, takže máte jedinečnou příležitost si prohlédnout typické šlechtické sídlo doby vrcholného baroka. Zámek Jemniště je elegantní patrovou stavbou, hlavnímu průčelí dominuje elegantní štít s balkonem, nižší přízemní objekty s hlavní zámeckou budovu vytvářejí tzv. čestný dvůr, srdce barokní zámecké dispozice. Zadní průčelí je obráceno do parku. V průběhu dějin se v držení zámku vystřídalo několik majitelů, v 19. století zámek koupil Zdeněk Sternberg, v 50. letech 20. století byl zestátněn a roku 1995 se opět navrátil dědicům rodu. Současným majitelem je Jiří Sternberg, který se svou rodinou obývá levé křídlo zámku.

Zimní pohled na jemnišťský zámek v okrese Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/Eva Pruchova
Zimní pohled na jemnišťský zámek v okrese Benešov. Zdroj foto: Shutterstock.com/Eva Pruchova

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích na zámku Jemniště najdete zde.

Kde najdete zámek Jemniště?

Kraj: Středočeský
Okres: Benešov
Obec: Postupice
Místní část: Jemniště

Kontakt

Jiří Sternberg
Zámek Jemniště
Jemniště  1
257 01 Postupice

tel.: +420 731 903 995
e-mail: zamek@jemniste.cz
www.jemniste.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte zámecký park Vlašim, kouzelný svět zeleně. Projděte se oázou klidu a poznejte ojedinělé parkové stavby. Tou nejvzácnější je dodnes známý Čínský pavilon.