VIDEO: Oslovovali ji babičko. Dlouhodobě ji okrádali. Říkali si Láďa a Viktor

Obvinění muži. Foto: PČR

OSTRAVA – Příběh začíná v momentě, kdy sedmašedesátiletá seniorka přišla v polovině února do banky požádat o úvěr v hodnotě 20 tisíc korun. Nic zvláštního, jenže žena bankovní úřednici sdělila, že úvěr si žádá pro své známé. V tu chvíli, úřednici zablikala v hlavě pomyslná červená kontrolka. Ženu v bance napadlo, že seniorka se mohla stát obětí podvodníků. V tento moment, se vše začalo dávat do pohybu, a pomalu rozplétat.

Během sjednávání půjčky jí údajní dobří známí měli volat. Pohotová zaměstnankyně banky si také všimla, že v poslední době seniorka uskutečnila z běžného účtu výběry financí v takové výši, že jí za měsíc únor nezbyly prostředky na inkaso a další běžné výdaje. „Seniorka odpověděla, že peníze opakovaně vybrala a předala mužům, kteří je potřebují. Návštěva v bance skončila neschválením úvěru a dále doporučením, aby se obrátila na policii, což starší žena odmítla,“ sdělila mluvčí policie Eva Michalíková. Úřednice však na vše upozornila policisty, a ukázalo se, že muži jsou skutečně podvodníci.

Obětí je zřejmě více

Na základě získaných indicií kriminalisté pracují s možnou verzí, že poškozených může být více. „Prostřednictvím médií se obracíme na veřejnost. Pokud jste měli podobnou zkušenost s muži z fotografií, abyste to oznámili na tísňovou linku, případně se dostavili na nejbližší policejní služebnu,“ uzavírá Michalíková. Volejte na linku 158.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Video: PČR

Oslovovali ji babičko

Případem se  začali zabývat kriminalisté z Ostravy-Mariánských Hor. Po  výslechu seniorky zjistili, že měla být zřejmě na začátku roku oslovena dvěma muži před supermarketem. Hned si získali její důvěru, měli jí oslovit „babičko“ a začít si s ní povídat. Nakonec ji požádali o peníze. Žena jim s důvěrou finance půjčila, a dokonce si vyměnili telefonní čísla. Během měsíce ji opakovaně telefonicky kontaktovali.

Obvinění muži. Foto: PČR

Po telefonu si povídali, a poté si domluvily schůzky. Měli se potkávat buď v restauraci nebo venku. Vystupovali pod jmény Láďa a Viktor, a opakovaně si měli říkat o peníze. Při jedné ze schůzek mužům řekla, že peníze již nemá, ale doma má zlato. Domluvili se tedy, že jim ho půjčí.

Scénář byl opět stejný. Zlato si měli vzít s tím, že jí ho opět během několika dnů vrátí. Při další schůzce jí měli navrhnout, aby si vzala úvěr, a peníze jim zapůjčila. Žena opět souhlasila. „Jak sama poškozená uvedla, věřila, že všechny peníze i zlato jí muži vrátí. Po celou dobu se žena o svých nových známých nikomu nesvěřila,“ popsala Michalíková.

Spadla nad nimi klec!

Kriminalistům se díky mravenčí práci podařilo vytipovat dva podezřelé. Zjistili, že pachatelé jsou pětatřicetiletý a šestatřicetiletý muž, oba z Ostravy. Není žádným překvapením, že oba muži mají bohatou trestnou minulost. Kriminalistům se podařilo dohledat také část zlata, které důvěřivá žena mužům poskytla. Zlato našli jak jinak, než v zastavárnách.

Policisté muže zadrželi a obvinili z přečinu podvod. V současné chvíli jsou ve vazbě. U výslechu uvedli, že peníze měli pro potřebu rodiny a chtěli je seniorce vrátit. Oba obvinění využili důvěřivosti seniorky a pod falešnými záminkami z ní opakovaně vylákali finanční hotovost či zlato. Celkově ji měli způsobit škodu okolo 55 000 korun. V případě odsouzení jim hrozí pobyt ve vězení až na dva roky.