Zažijte atmosféru staročeských Velikonoc na Michalově statku

Ilustrační foto

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU – V selském muzeu na Michalově statku v obci Pohleď na Havlíčkobrodsku zahajují již tradičně turistickou sezónu právě o Velikonocích. Během nadcházejícího víkendu se tak zde můžete seznámit se staročeskými velikonočními zvyky, užít si folklórní vystoupení či zakoupit rukodělné výrobky.

Do života na selském statku v dobách ještě před zrušením poddanství budete moci nahlédnout v sobotu a neděli 8. a 9. dubna od 10 do 17 hodin. Ve vyzdobené světnicí s prostřenou tabulí na vlastní oči uvidíte, co naši předkové o Velikonocích jedli a pili. A pokud to dovolí počasí, nakouknete pod ruku hospodářům při jarních pracích a přípravě polního nářadí.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Sobotní program navíc zpestří vystoupení folklorního souboru Škubánek ze Světlé nad Sázavou. Budete tak svědky vynášení smrtky, dívčí koledy s novým lítem, obchůzky s řehtačkami a dalších lidových tradic. Jednotlivá vystoupení začínají v 10.30, 11.30, 13.30 a 14.30 hodin.

Kromě toho budou po oba dny na vejminku a v přilehlé chalupě bezzemka probíhat ukázky drobných řemesel doplněné prodejem velikonočních výrobků. A v místním hospodě u Františka Josefa budete moci ochutnat tradiční velikonoční speciality.