Na kolik přijde pečení koláče v elektrické troubě

Foto: Rýdlová J.

Současný růst životních nákladů nás nutí zamýšlet se nad věcmi, které jsme dříve příliš neřešili. Jednou z nich je spotřeba elektřiny. Na kolik vlastně přijde takové upečení koláče, dortu nebo vepřové pečeně?

Jak zjistit příkon trouby

Záleží, nakolik je vaše trouba úsporná. Pokud máte moderní typ, můžete velmi orientačně počítat se spotřebou 1 kWh (kilowatthodin). Pokud máte starší typ, je spotřeba vyšší. Příkon spotřebiče je spolu s dalšími technickými údaji uveden na informačním štítku. Ten však zpravidla výrobce umístí na méně viditelném místě, tudíž by mnohé čekala demontáž kuchyňské linky. Další možností je použít wattmetr, tedy přístroj měřící okamžitou i celkovou spotřebu elektrické energie.

Naměřený odběr

Při pečení na cca 180 °C jsem naměřila wattmetrem okamžitý příkon přibližně 1 900 W. Trouba však nemá tento odběr po celou dobu pečení, ale pouze tehdy, pokud teplota klesne pod požadovanou úroveň. Samotný koláč jsem pekla 50 minut, avšak trouba se přibližně dalších 10 minut intenzivně nahřívala. Celkově byla tedy v provozu 60 minut. Wattmetr ukázal celkovou spotřebu elektřiny za tuto dobu v hodnotě 1 200 W. Jelikož se jednalo o hodinu provozu, tak tedy můžeme spotřebu zapsat jako 1,2 kWh.

Pro zajímavost spotřebu ovlivňuje také to, jestli máte zapnutý větrák a trouba je osvětlena žárovkou. V mém případě větrák má příkon 30 W a žárovka 25 W.

Co ještě potřebujete znát

Náklady na pečení v elektrické troubě kromě vlastního odběru samozřejmě závisí na ceně elektřiny. Ta se liší podle toho, jakou smlouvu máme uzavřenou se svým dodavatelem. Nicméně současná státem zastropovaná cena činí: 6,050 Kč/kWh za silovou elektřinu s DPH. Konečná cena je však mnohem vyšší. Zahrnuje totiž ještě stálý měsíční poplatek a státem regulovanou část ceny. Celkově se tedy můžeme dostat např. na 12 Kč za kWh (což byl můj případ) či více.

Kolik zaplatíte za upečení koláče

Cena pečení = spotřeba elektřiny za hodinu x počet hodin provozu x cena za 1 kWh

V mém případě tedy: 1,2 kWh x 1 hod pečení x 12 Kč = 14,40 Kč

Pokud však troubu během pečení otevírám častěji, spotřeba stoupne, například až na 1,5 kWh, takže výsledná cena je pak 18 Kč.

Na tarifu hodně záleží

Pro zajímavost spočítejme, na kolik by přišlo upečení stejného koláče, kdybych jej nepekla hodinu u sebe doma, ale u kamarádky na chatě (za předpokladu stejného příkonu trouby). Její smlouva je postavena na nízkých fixních měsíčních platbách, avšak zároveň na vysoké ceně za odběr, protože na chatě bývá jen příležitostně. Celkově si spočítala, že jí 1 kWh přijde asi na 30 Kč, takže

1,2 kWh x 1 hod pečení x 30 Kč = 36 Kč.