Splouvání Vltavy bude letos kvůli opravě mostu u Pěkné s omezeními

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

JIHOČESKÝ KRAJ – Rekonstrukce Železného most u obce Pěkná, kde je výstupní místo pro splouvání úseku Soumarský most – Pěkná, bude probíhat ještě v letošním roce. Po dohodě s obcí Nová Pec, respektive dodavatelskou firmou, se však oproti loňsku bude moci splouvat celou sezónu, tedy až do konce října.

„Ve spolupráci s vedením obce Nová Pec, která opravu mostu zajišťuje, se podařilo vyjednat s dodavatelskou firmou to, že se nebude moci splouvat pouze ve dnech, kdy se bude demontovat železná mostní konstrukce. Konkrétně se nebude moci splouvat prvního a druhého srpna,“ upozorňuje Vladimír Dvořák ze Správy Národního parku Šumava, který má koordinaci splouvání na starosti.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„V rámci rekonstrukce bude nutné vystupovat z lodí za mostními pilíři a ne před nimi, jak jsou vodáci zvyklí a bude zde platit omezení parkování. To ale bude mít na samotné splouvání minimální dopad,“ doplňuje Vladimír Dvořák.

Splouvání zpoplatněného úseku Teplé Vltavy ze Soumarského mostu do Pěkné tak začne v pondělí 1. května a bude pokračovat v průběhu měsíce května vždy o víkendech a svátcích. Od 1. června bude možné splouvat každý den až do 31. října.

„Podmínky pro splouvání se nemění. Až sedm lodí s průvodcem v jedné hodně může splouvat tento úsek Vltavy v případě, že hladina Teplé Vltavy na Soumarském mostě je nad padesát centimetrů. Tato hodnota se sleduje každý den před osmou hodinou ranní. Pokud hladina přesáhne šedesát jedna centimetrů, může na vodu až dvacet lodí a to bez přítomnosti průvodce,“ připomíná základní podmínky pro splouvání Teplé Vltavy mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Mění se ceník splouvání

Pro letošní sezónu se však mění ceník. Kvůli růstu nákladů jsme byli nuceni zvýšit poplatek za splouvání a to o sto korun. Nově tedy vodáci registrovaní on-line zaplatí 600 korun za jednu loď, registrace na místě vyjde na 700 korun.

„On-line registrace pro splouvání Teplé Vltavy v úseku od Soumarského mostu do Pěkné se otevřela v pondělí třetího dubna v devět hodin. Od této doby je možné si zarezervovat splouvání na jakýkoli den a čas v průběhu celé sezóny 2023,“ uzavírá mluvčí Jan Dvořák.

K omezení počtu lodí v rámci splouvání Teplé Vltavy se přistoupilo především z důvodu ochrany kriticky ohroženého druhu perlorodky říční, která se v korytě řeky vyskytuje. Toto opatření je jedním z mnoha, které se pro zlepšení životních podmínek perlorodky uskutečnilo.

zdroj: npsumava.cz