Prosili, ať pobočka zůstane, ale marně. Pošta ji stejně zruší

Foto: Město Bruntál

BRUNTÁL – Vedení města Bruntálu dopisem starosty požádalo Českou poštu o přehodnocení rozhodnutí uzavření pobočky pošty Bruntál 3. Starosta města Martin Henč poté jednal osobně i s manažerem České pošty pro bruntálskou oblast. Vynaložené úsilí nebylo nic platné, Česká pošta trvá na svém rozhodnutí. Plánuje od 1. července letošního roku pobočku zrušit.

Pošta Bruntál 3 je bezbariérová

Starosta města ve svém dopise mimo jiné uvedl, že pošta Bruntál 3 tvoří významnou součást sítě základních služeb na území města Bruntál. „Je klíčovým bodem dostupnosti poštovních služeb pro lokalitu s největším panelovým sídlištěm na území města a další přilehlé lokality, v nichž žije více než třetina obyvatel Bruntálu,“ apeloval starosta na vedení pošty. Argumentoval mimo jiné také dostupností pošty Bruntál 3 pro lidi se zdravotním postižením, seniory, matky s kočárky a další skupiny obyvatel. Pobočka je totiž přístupná bez nutnosti zdolání schodiště, případně použití výtahu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Česká pošta je nekompromisní

Odezva ze strany České pošty byla i tak negativní. Podnik zrušení 300 poboček ze stávajících 3200 pošt v České republice vysvětluje dlouhotrvajícím poklesem poptávky po poštovních službách, jenž za posledních pět let činí více než 40 procent. Negativní vývoj transakcí poštovních služeb zasáhl také poštu Bruntál 3.

Podle starosty Martina Henče Bruntál potřebuje zlepšovat dostupnost služeb pro své obyvatele. „Zrušení pobočky pošty Bruntál 3 mě velmi mrzí, mimo jiné kvůli starším lidem, pro které je tato pošta dobře dostupná. Za této situace mohu doporučit větší využití služby Seniortaxi, která se velmi dobře osvědčuje,“ podotkl starosta.

Hlavní pošta u náměstí je jedním z cílových bodů služby Seniortaxi. Využít ji může každý občan nad 70 let věku. Poplatek cestujícího činí 15 korun, případný doprovod (1 osoba) nehradí nic. Zbytek ceny je hrazen z rozpočtu města.