Železniční výluky v oblasti Jeseníků a Rychlebských hor. Cestující čeká asi měsíc ztíženého cestování

Vlak
Ilustrační foto

ŠUMPERSKO, JESENICKO – Hned několik vlakových výluk čeká na cestující v oblasti Jeseníků a Rychlebských hor. Asi měsíc musí počítat s tím, že budou přesedat na náhradní autobusy, které pojedou podle výlukových jízdních řádů.

Od 9. do 24. května nepojedou vlaky na trati ze Šumperka do Koutů nad Desnou. Všechny vlaky budou nahrazeny autobusy, to se týká také vlaků z Petrova nad Desnou do Sobotína. Vlaky pojedou podle  výlukového jízdního řádu, přičemž cestující musí počítat s tím, že vzhledem k delší jízdní době po silnicích budou náhradní autobusy odjíždět a přijíždět dříve, respektive později.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Od 9. května do 12. června jsou kvůli stavebním pracem plánované výluky na tratích ze Zábřehu na Moravě přes Šumperk a Lipovou Lázně do Jeseníku a z Jeseníku do Javorníku ve Slezsku. O víkendech pak budou náhradní autobusy jezdit také na trati z Mikulovic do Zlatých Hor. Náhradní autobusy pojedou devět dní také z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem.

Omezení na trati Šumperk – Lipová-Lázně – Hanušovice – Jeseník

Na trati ze Šumperka do Jeseníku bude výluka probíhat ve dvou fázích: Od 9. do 12. května pojedou náhradní autobusy místo všech vlaků ze Šumperka přes Hanušovice do Jeseníku a zpět. Spěšné vlaky budou nahrazené autobusy už ze Zábřehu na Moravě. Vlaky pojedou podle tohoto výlukového jízdního řádu, přičemž autobusy budou odjíždět dříve, než jsou cestující zvyklí.

Druhá fáze výluk je plánovaná od 13. května do 12. června, a to v kratším úseku tratě Hanušovice – Lipová Lázně – Jeseník. Všechny vlaky budou nahrazeny autobusy, které pojedou podle výlukového jízdního řádu. I v tomto případě budou spoje odjíždět dříve, a to zejména z Jeseníku směrem do Hanušovic.

Omezení na trati Lipová–Lázně – Javorník ve Slezsku

Od 9. května do 12. června do stavební práce také omezí provoz na trati z Lipové Lázní do Javorníku ve Slezsku. Všechny vlaky budou nahrazeny autobusy, které pojedou podle výlukového jízdního řádu.

Omezení na trati Mikulovice – Zlaté Hory

O sobotách a nedělích od 13. května do 11. června vyjedou náhradní autobusy také místo všech vlaků mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami. Jeden pár spojů, který jede přímo z Jeseníku do Zlatých Hor a zpět, bude nahrazen v celé trase. Podrobnosti jsou ve výlukovém jízdním řádu zde.

Omezení na trati Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem

Náhradní autobusová doprava bude od 9. do 17. května zajištěna také místo vlaků na trati z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem a zpět. Pro tuto trať není vydán speciální jízdní řád a náhradní autobusy pojedou v obvyklých časech, ve kterých jezdí vlaky.

“Vzhledem k souběhu několika výlukových jízdních řádů žádáme cestující, aby věnovali plánování cest do oblasti Jeseníků a Rychlebských hor v období od 9. května do 12. června zvýšenou pozornost, ” upozornil mluvčí Českých drah Petr Pošta.