Žena uvěřila námořníkovi na sociálních sítích. Poslala mu přes tři miliony korun

Policejní auto
Ilustrační foto

CHRUDIMSKO – Podvodníci na internetu stále používají smyšlené legendy a mámí z důvěřivých lidí peníze. Chytit do pasti se tentokrát nechala sedmapadesátiletá žena z Chrudimska a dokonce i její přítel a kamarádka.

Vše začalo žádostí o přátelství na sociální síti v září 2021 a následným dopisováním ženy s údajným mužem z Velké Británie, který měl pracovat pro známou lodní přepravní společnost. Po nějaké době se ženě svěřil, že mu zemřela manželka a že má malou dceru, o kterou pečují v době jeho nepřítomnosti v internátním domě. Po měsíci oznámil, že bude muset odjet lodí na služební cestu. „V jejím průběhu se jí ozval s tím, že na lodi dostali informace o pirátech, kteří v dané oblasti přepadávají lodě kvůli výkupnému. Nejenže se bál o svůj život, ale měl mít s sebou i veškeré své cennosti.  Aby o své jmění nepřišel, rozhodl se, že ženě pošle balíček s penězi, dokumenty, se zlatem, drahými kameny a jeho cestovním pasem. Ten mu pak i s částí peněz měla poslat na adresu do Austrálie,“ popsala mluvčí policie Andrea Muzikantová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poškozená zaplatila za pojištění balíčku přes dvacet tisíc eur. Balíček nepřišel a situace se začala komplikovat. Přišla jí zpráva o tom, že celní úřad nedovolil poslat takovou sumu v jednom balíčku a obnos tři sta dvacet tisíc eur měl být vložen online na jeden z bankovních účtů.  Poškozená si měla přes zaslaný odkaz poslat finance na svůj účet v Česku. Nastal několikaměsíční kolotoč dalších plateb podle pokynů za stovky tisíc korun za převody, poplatky, let soukromým letadlem, i zasílání peněz muži na loď na jídlo a léky. Ženě došly finance, její přítel si vzal půjčku milion korun a kamarádka o dvě stě tisíc korun více. Poškozená tak poslala za období od října 2021 do dubna 2023 více jak tři miliony dvě stě tisíc korun.

Jak to nakonec dopadlo?

Letos v únoru komunikace skončila zprávou o tom, že muž dostal infarkt. Poškozená se obrátila na českou pobočku dané přepravní společnosti, která zkontaktovala svou zahraniční pobočkou, aby zjistila, zda je vůbec taková osoba ve společnosti zaměstnaná, to samozřejmě nebyla. Žena událost oznámila kriminalistům, kteří zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Neznámému pachateli v případě odsouzení hrozí vězení až osm let.