Kraj přispěje jihočeským dětem na zájmové kroužky

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

JIHOČESKÝ KRAJ – I v další sezoně pokračuje Jihočeský kraj s podporou nízkopříjmových domácností v našem regionu. Prioritou je tentokrát účelné využití volného času jihočeských dětí a mládeže. Na zájmové kroužky proto kraj přispěje až 4 tisíci korun pro jedno dítě. Celkem do programu uvolní ze svého rozpočtu asi dvacet milionů.

Hlavní výhodou nového dotačního programu je jednoduchá administrace. Nárok na příspěvek bude navázán na údaje úřadu práce, žadatelé tak nebudou muset nic dalšího dokládat. Zjednodušený postup budou mít i organizace, které dětem kroužky nabízejí. Veškeré podrobnosti naleznou zájemci od 1. června, kdy by měl být program spuštěn, a to na jeho webových stránkách (zde).

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Nejsem fanouškem sociálních dávek pro ty, kteří se nesnaží, ale taky věřím na to, že co největší vyrovnání šancí dětí na úspěch v životě je dobrou investicí, která se dlouhodobě vyplatí nám všem. Dělám to roky v našem nadačním fondu a budu v tom pokračovat. A i jako hejtman jsem přesvědčen, že je dobré, aby kraj měl takový mechanismus nastaven,“ vysvětlil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba důvody, proč kraj ve školním roce 2023/2024 podporuje primárně zájmové kroužky.

Zdůraznil zároveň, že celý systém bude nastaven tak, aby podpora šla pouze na úhradu mimoškolních rozvojových a zájmových aktivit dětí. „Rodiče, kteří splní podmínky podpory ve formě čerpání některé ze sociálních dávek tedy opět nedostanou žádné peníze do ruky. Vytvořili jsme mechanismus ´kreditů´, které lze uplatnit na úhradu aktivit dětí, abychom měli jistotu, na co budou peníze využity. Chceme tím dosáhnout toho, aby žádné jihočeské děti nezůstávaly zbytečně pozadu, pokud se snaží rozvíjet,“ dodal hejtman Kuba s tím, že hodnota kreditů bude čtyři tisíc korun na jedno dítě a jeden školní rok.

zdroj: kraj-jihocesky.cz