Podvodník mu sliboval pohádkové jmění, místo toho přišel muž z Otrokovic o 1,3 milionu korun

Ilustrační foto

OTROKOVICE – Vidina vysokých výnosů z investic na burze zřejmě zaslepila padesátiletého muže z Otrokovic. Během pár měsíců přišel kvůli podvodníkům o více než milion korun, které si vypůjčil.

Muž vyplnil koncem minulého roku formulář na sociální síti slibující vysoké zhodnocení finančních prostředků. „Ozval se mu údajný investiční poradce hovořící česky s ruským přízvukem. Podle jeho instrukcí si muž nainstaloval do počítače program umožňující vzdálený přístup do počítače a aplikaci whatsapp. Po nějaké době mu poradce zavolal, ať si požádá v bance o půjčku, kterou má předschválenou, aby mohl začít investovat. Muž si podle instrukcí požádal o půjčku 600 tisíc korun a jeho poradce peníze přeposlal ke zhodnocení do jiného státu,“ vylíčila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Platbu muž sám potvrdil klíčem ve svém bankovnictví. Dalším krokem bylo zřízení dalšího bankovního účtu u jiné banky, díky čemuž mělo jít obchodování rychleji.

Po několika měsících se investiční poradce znovu ozval s tím, že zhodnocení peněz na jeho účtu dosáhlo částky vyšší než dva miliony korun, k vyplacení peněz je ale potřeba zaplatit daň ve výši 650 tisíc korun, která mu bude vrácena. „Muž nelenil. Vzal si další půjčku, tentokrát na 700 set tisíc korun z druhého sjednaného účtu. Jakmile mu peníze přišly, jeho poradce se opět přihlásil do jeho internetového bankovnictví a peníze určené k zaplacení údajné daně přeposlal do zahraničí. Muž platby opět potvrdil klíčem ve svém bankovnictví,“ uvedla Kozumplíková.

Když se mu další dva měsíce investiční poradce neozval, přišel podvod oznámit na policii. „Za zločin podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému nebo nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí pachateli v případě jeho vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až na 8 let,“ dodala mluvčí.