V Česku jsou potraviny z ciziny pod kontrolou

Bezpečnost potravin a zdravotní nezávadnost potravin v českých obchodech pečlivě hlídá Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V posledních týdnech mají inspektoři a laboratoře mnohem více práce – intenzivními kontrolami prochází obiloviny a mouka z ciziny, zejména Ukrajiny. Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI ale uklidňuje, že k žádné nevyhovující vzorky u nás nejsou.

V posledních týdnech se mluví o možném nebezpečí potravin pocházejících ze zemí mimo EU, především z Ukrajiny. Jsou od vypuknutí války proti Ukrajině kontroly častější?

Ano, v návaznosti na indicie na trhu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v současnosti nad rámec běžných kontrol realizuje intenzívní kontrolní akci se zaměřením na bezpečnost a jakost obilovin a mouky, zejména těch původem z Ukrajiny. Inspektoři dosud odebrali k širokospektrálnímu laboratornímu hodnocení přes 60 vzorků uvedených komodit (k datu 10.5.2023). Analýzy stanovují přítomnost více než 400 druhů reziduí pesticidních látek, těžké kovy, glyfosát, mykotoxiny, těžké kovy, případně realizujeme další rozbory dle analýzy rizika.

Většina analýz je prováděna v akreditovaných laboratořích SZPI, zejména v laboratoři SZPI v Praze.

Je potřeba zdůraznit, že analýzy dosud nezjistily žádný nevyhovující vzorek. V opačném případě bychom veřejnost neprodleně informovali.

Zaměřuje se inspekce nějak speciálně na ukrajinské obilí a maso, když se v sousedních státech objevily závadné vzorky?

SZPI je tzv. národním kontaktním místem evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. Prostřednictvím tohoto systému jsme přímo u zdroje, pokud jde o informace ohledně výskytu nebezpečných potravin na trhu v sousedních zemích a můžeme neprodleně reagovat a cílit naše kontroly v ČR. Výskyt žádné šarže nevyhovující potraviny, o kterých informovala média v sousedních státech, dosud v ČR kontrolou potvrzen nebyl.

Jak je na tom česká potravina – dokážou inspektoři vždy zjistit, odkud pocházejí jednotlivé složky a zda jsou bezpečné?

V ČR je podroben kontrole celý řetězec uvádění potravin do oběhu. Pod dozorem národních kontrolních institucí je již prvovýroba – plodiny před sklizní, zvířata v chovu atd. – dovoz, výroba potravin, distribuce až po maloobchodní prodej. Všechny subjekty – články v řetězci – mají povinnost zachovávat princip dosledovatelnosti, tj. mít doklady o místě nabytí a místě expedice potraviny nebo suroviny. Takto mohou inspektoři dohledat původ potravin i jednotlivých surovin přes několik článků až „na pole“.

Může se veřejnost přímo obracet na SZPI při podezření na závadné nebo nesprávně označené potraviny? Jakým způsobem to může učinit?

Ano, SZPI ročně obdrží cca 3 – 5 000 podnětů ke kontrole od spotřebitelů, kterými se inspektoři zabývají. Nejsnazší způsob podání podnětu je vyplnění online formuláře na webu SZPI. Podnět lze podat i emailem, telefonicky nebo osobně na místně příslušném inspektorátu SZPI. Při podání podnětů je nezbytné uvést název potraviny, výrobní šarži nebo alespoň datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti, místo nákupu, nevyhovující parametr a optimálně i další údaje k potravině. Chce-li spotřebitel být o výsledku kontroly informován, musí zanechat kontaktní údaje.

Jak si stojí v kvalitě české potraviny s označením KLASA, Regionální potravina apod.? Jsou kvalitnější než průmyslově vyráběné?

Potraviny původem z ČR a zejména potraviny ohodnocené značkami KLASA a Regionální potravina patří dlouhodobě k nejméně problematickým potravinám na tuzemském trhu. Inspektoři u nich zjišťují nejméně porušení právních předpisů jak v oblasti bezpečnosti, tak i jakosti. Např. u potravin ohodnocených značkou KLASA a Regionální potravina se jedná maximálně o jednotky záchytů ročně.

Může SZPI provádět kontroly i u výrobců a prodejců potravin vyráběných v domácím prostředí a prodávaných tzv. ze dvora?

Za definovaných podmínek ano, u sortimentu neživočišného původu. Je potřeba zdůraznit, že potraviny nabízené tzv. ze dvora musejí splnit stejné zákonné požadavky, jako potraviny nabízené v kamenných prodejnách a spotřebitelé zde mají stejná práva.

Kde lidé najdou informace o kontrolovaných, případně závadných potravinách a provozovnách?

SZPI již od roku 2012 provozuje evropsky unikátní systém informování spotřebitelů o kontrolních zjištěních s názvem Potraviny na pranýři. Unikátnost systému spočívá zejména v rychlosti a detailnosti zveřejněných informací. Spotřebitel má k dispozici informaci o názvu potraviny, výrobní šarži, výrobci, místě prodeje, nevyhovujícím parametru a dalších údajích. Systém se však nezaměřuje výhradně na závadné potraviny, ale za více než deset let své existence se rozšířil i o sekci o uzavřených prodejnách a restauracích, o rizikových internetových prodejcích a tematických kontrolních akcích. Tyto informace jsou k dispozici každému spotřebiteli nejen na stránkách www.potravinynapranyri.cz, ale i na příslušných účtech na online sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram.

www.szpi.gov.cz