Dolní Chabry zachraňují sochu sv. Václava. Přispějte do veřejné sbírky!

Socha světce vyniká detailním propracováním, ale nutně potřebuje opravu. / Zdroj: MČ Praha - Dolní Chabry

PRAHA – Barokní socha sv. Václava v Dolních Chabrech má pro místní silný historický i symbolický význam. Radnice proto vyhlásila veřejnou sbírku na její opravu. V současné době je totiž socha i její podstavec v havarijním stavu.

Naposledy byla socha svatého Václava restaurována před více než dvaceti lety při výstavbě tamního bytového domu. Rada městské části Dolní Chabry v minulém týdnu vybrala zhotovitele restaurátorských prací na soše. Stal se jím akademický sochař Vojtěch Adamec. Práce na opravách by měly dosáhnout přibližně 200 tisíc korun. Ve spolupráci se spolkem Občanské sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech a základní školou plánuje městská část uspořádat i přidružené akce k podpoře záchrany sochy. Pokud chcete do sbírky na opravu sochy přispět, můžete tak učinit na transparentním účtu městské části Praha – Dolní Chabry.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Socha světce na rohu ulic Spořická a U Václava naproti základní škole je vyrobená z proseckého pískovce a stojí víceméně na stejném místě již od doby jejího vzniku v roce 1822. Podle legendy nechal sochu vytesat statkář Václav Napravil jako poděkování sv. Václavovi za záchranu svého topícího se syna. Dnes místní lidé věří, že sv. Václav drží svou ochrannou ruku nad školáky přebíhajícími přes nebezpečný přechod k základní škole.