Kvízy, šansony, bojovky. Muzejní noci na Vysočině lákají na pestrý program s nevšedními zážitky 

Muzejní a galerijní noc 2022. Foto: Muzeum Vysočiny Jihlava

KRAJ VYSOČINA – Letos již 19. ročník celorepublikového Festivalu muzejních nocí odstartuje v pátek 19. května. Během následujících víkendů tak muzea a galerie na Vysočině nabídnou návštěvníkům kromě tradičních expozic i bohatý doprovodný program. Vstup na muzejní aktivity je zdarma.

„Všechny do muzejní noci zapojené krajské organizace se těší, že budou moci své návštěvníky přivítat v netradiční otevírací dobu. Jednotlivá místa mají stanovený svůj termín, a proto je potřeba sledovat, kdy a kde se právě muzejní noc koná. Díky tomu však můžete navštívit více organizací a získat mimořádné zážitky z různých měst,“ okomentoval chystaný festival náměstek hejtmana Kraje Vysočina Roman Fabeš.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přímo v den zahájení, v pátek 19. května, se koná muzejní noc v Muzeu Vysočiny Pelhřimov. Pestrý program, jehož součástí bude také komentovaná prohlídka výstavy Před barákem, začne už v 16.15 hodin a pokračovat bude až do 22 hodin. Návštěvníci budou moci mimo jiné sledovat i vznik kopie obrazu, vytvořené malířem Jaroslavem Grodlem. Vstup zdarma bude i do Muzea rekordů Pelhřimov, Pelhřimovského pekla, Muzea strašidel, MÚZYa Lipských a na vyhlídkovou věž.

Do Brodu za Jaroslavem Haškem

V pátek 26. května pak proběhne muzejní noc v Havlíčkově Brodě a v Moravských Budějovicích. Havlíčkobrodské muzeum se rozhodlo pojmout letošní akci v duchu Jaroslava Haška. Chybět nebude flašinetář, divadlo formou kresby v písku, kvízy, bojovka pro děti v podzemí i kratičká adaptace Haškovy hry Mona Lisa. Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě zase nabídne návštěvníkům akordeonové šansony v podání Jany Jirásko, ale tešit se mohou i na kvízovou hru pro malé i velké ve výstavě Vlasty Baránkové „Hádej, hádej hadači“ nebo na výtvarnou dílnu pro děti k výstavě „Cesta kolem světa. Moravskobudějovická muzejní noc pak bude zaměřená na řemesla počátku 20. století a návštěvníci si užijí například dílničky pro děti, loutkovou hru nebo kvíz.

Muzejní noc v Jihlavě se uskuteční v pátek 9. června. Z důvodu rekonstrukce jihlavského muzea proběhnou aktivity v Oblastní galerii Vysočiny. Do akce se zapojí i Dům Gustava Mahlera nebo Brána Jihlavy, která při této příležitosti umožní zájemcům návštěvu jihlavského podzemí a večerní pozorování oblohy na Bráně Matky Boží.

Ve stejný termín, v pátek 9. června, se návštěvníkům otevřou i Horácká galerie, Horácké muzeum a hasičské muzeum v Novém Městě na Moravě. Program začne v 15 hodin troubením z hasičské věže a skončí ve 21 hodin. Kromě volného vstupu do výstavních prostor a komentovaných prohlídek v nové expozici Vincence Makovského budou v Horácké galerii od 15 do 17 hodin připraveny tvůrčí dílny a v 17 hodin vernisáž fotografické skupiny EPOS.

V Třebíči proběhne muzejní noc až 24. listopadu, a to při příležitosti 10. výročí nových expozic.