Přetížené kamiony nemají na silnicích co dělat. Nově se kontroluje i v Dobrovízi!

Zdroj: Policie ČR

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Již první den provozu nového vážního místa v Dobrovízi prošly policejní kontrolou více jak dvě desítky kamionů.

Přetížení

Na silnicích a dálnicích se stále často pohybují přetížené kamiony. Nejen že způsobují rychlejší opotřebení a poškození vozovek, ale zvyšují i riziko nehod a kolizí s ostatními vozidly.
Delší brzdná dráha, horší stabilita a ovladatelnost může představovat nebezpečí pro ostatní účastníky provozu. Kontroly nákladní dopravy jsou tak jednou z hlavních priorit příslušníků policie.

V Dobrovízi

Od středy 17. 5. 2023 středočeská policie disponuje dalším místem, kde lze kontroly bezpečně spojit i s vážením kamionů. Nově vzniklo vážní místo mezi dálnicemi D6 a D7 v obci Dobrovíz. Do budoucna se technicky upraví i pro rentgenování vozidel celní správou. Osvětlí a vznikne tu zázemí pro policisty.

Noví hříšníci

Již během prvního dne novém stanovišti policisté zkontrolovali 22 nákladních souprav. Z toho 2 byly přetížené V jednom případě řidič nedodržel stanovenou dobu řízení a bezpečnostní přestávky. Další neměl v dokladech zapsané tažné zařízení za vozidlem. Kauce za přetížený kamion činila 50 tisíc korun. Řidiče i přepravce oznámili policisté příslušným správním orgánům k projednání.

Technika

K vážení kamionů využívá středočeská policie dva vozy značky Mercedes Benz typu Sprinter Oba vozy jsou vybaveny technikou potřebnou k vážení vozidel, a to jak metodou stacionární, tak i dynamickou. Speciální technika uvnitř slouží k okamžitému vyhodnocování a zpracování provedených kontrol.
Od roku 2018 do současnosti se podařilo středočeským policistům zkontrolovat na dva tisíce vozidel a vybrat kauce za více jak dvanáct miliónů korun.

Zdroj: Policie ČR