Meteorologové zvýšili výstrahu před bouřkami, hrozí i povodně

Ilustrační foto

ZLÍNSKÝ KRAJ – Český hydrometeorologický ústav zpřísnil varování před bouřkami na druhý stupeň nebezpečí pro celý Zlínský kraj. Zároveň vyhlásil i povodňovou bdělost, jelikož hladiny řek mohou prudce stoupnout.

Výstraha před velmi silnými bouřkami začne platit dnes ve 3 hodiny odpoledne a potrvá do 22 hodin. „Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s krátkodobými úhrny srážek i kolem 50 milimetrů, nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině a menšími kroupami,“ varovali meteorologové.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Až do zítřejší 6. hodiny platí pro kraj povodňová bdělost. Na některých tocích mohou hladiny stoupnout na 1. stupeň povodňové aktivity. Vzhledem k nasycení území nelze na menších tocích vyloučit ojedinělé překročení 2. stupně povodňové aktivity.

Meteorologové proto varují, že přívalový déšť může způsobit intenzivní odtok vody ze svahů, zatopit podchody či sklepy nebo podemlít komunikace a zanést je unášeným materiálem. „Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ upozorňují meteorologové. Opatrně by si měli počínat také řidiči a v bouřce snížit rychlost jízdy.