Míst ve školách i školkách na Sedmičce je pro děti dostatek

Na Sedmičce vám dítě přijmou jak do školky, tak na základní školu. / Ilustrační foto

PRAHA – Rodiče dětí z Prahy 7 si mohou oddechnout. Podle vyjádření radnice se letos podaří do zdejších mateřinek i základních škol umístit všechny předškoláky i prvňáčky. Na Sedmičce se také v září otevřou tři nové dětské skupiny pro děti mladší 3 let.

Kapacity svých školních zařízení sedmá městská část dlouhodobě sleduje a snaží se je navyšovat. Zároveň se zaměřila i na spádovou turistiku, tedy na případy, kdy rodiče účelově přehlašovali své děti k bydlišti na Praze 7, kvůli čemuž se pak ve školách a školkách nedostávalo na děti skutečných rezidentů. „Předem jsme avizovali, že budeme po rodičích chtít čestná prohlášení, že zde dítě skutečně bydlí a nebylo k nám přihlášeno účelově. Nyní již lze zhodnotit, že se nám díky tomuto kroku podařilo spádové turistice ve velké míře úspěšně předejít,“ uvedla místostarostka Prahy 7 Hana Šišková, která má na starosti školství a vzdělávání. Podle dat ze zápisů do základních škol v Praze 7 v září nastoupí 472 nových prvňáčků. Dalších 65 dětí bude docházet do přípravných tříd, které městská část zřídila již téměř u všech svých základních škol. Výsledky zápisů do mateřských škol budou známy na konci května, z aktuálních údajů ale vyplývá, že se podaří přijmout všechny nárokové děti ve věku 3–5 let, tedy zhruba 360 až 370 dětí. To, že by se některé děti nakonec do školky, kam je rodiče přihlásili, nedostaly, očekává vedení městské části Praha 7 pouze v jednotlivých případech, které chce se školkami dále řešit na základě aktuálně volných míst. Kapacitně jsou podle radnice totiž všechny mateřské školy připraveny na to, aby na konci prázdnin byly všechny nárokové děti umístěny. „Zároveň se chystáme v září otevřít tři nové dětské skupiny, z nichž každá pojme 12 dětí. Tyto skupiny se v Praze 7 již velmi osvědčily a díky nim se městská část může postarat také o děti mladší tří let,“ doplnila Hana Šišková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Velkým problémem jsou nyní i na Praze 7 kapacity středních škol, které zřizuje hlavní město. „Snažíme se pomáhat i v této oblasti. Vyvíjíme tlak na to, aby přijímačky byly nastaveny spravedlivě pro všechny děti, a s hlavním městem aktuálně intenzivně řešíme možnosti posílení středních škol na území naší městské části,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.