Budova magistrátu na Zarámí je nehospodárná, čeká ji obnova za 52 milionů

Foto: město Zlín

ZLÍN – Vedení města hodlá snížit účty za energie z budovy na Zarámí, kde sídlí pět odborů radnice. Stavba dlouhodobě neodpovídá současným energetickým standardům a podle průkazu energetické náročnosti patří do kategorie „nehospodárná“.

Na budově je přestárlá střecha a některá okna se nachází na hranici životnosti či havarijního stavu. „Chystané změny se týkají zateplení obvodového pláště, instalace venkovních žaluzií, nových oken a případně i rekuperace, tedy řízeného větrání bez otevírání okenic. Na střechu bude vhodné umístit fotovoltaickou elektrárnu,“ přibližuje náměstek primátora pro oblast ekonomiky a financí Miroslav Chalánek. Podle něj by se energetická náročnost budovy měla snížit o 30 procent.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Předpokládané výdaje jsou ve výši 52,150 milionu korun, přičemž celkovou částku by měla zmírnit dotace z Operačního programu Životní prostředí. „Odhadovaná výše dotace může být v našem případě 33 897 500 korun, přičemž její přesná výše bude vyčíslena podle takzvaných jednotkových nákladů v závislosti na celkové procentní úspoře energie. Odhadovaný podíl radnice představuje částku 18 252 500 korun,“ nastínil náměstek Miroslav Chalánek.

V budově Zarámí 4421 probíhá celodenní administrativní provoz. Sídlí zde odbory kultury a památkové péče, majetkové správy, školství a sportu, životního prostředí a zemědělství a odbor živnostenský.