V Přelouči na svatojakubské cestě přibyly patníky s mušlí

Zdroj: Krajský úřad Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Na východočeské trase svatojakubské cesty z Polského Křešova přes Pardubice a Přelouč, uvidíte letos nové patníky s mušlí v patnácti obcích. Přelouč se tak stala centrem svatojakubských poutníků po východočeské trase.

Poutní cesta do španělského Santiaga de Compostela, kde byl objeven hrob apoštola Svatého Jakuba, vede mnoha zeměmi Evropy. Přelouč, která je centrem svatojakubských poutníků po východočeské trase, ukázala minulý týden u kostela sv. Jakuba Většího pískovcovou svatojakubskou mušli, jejímž autorem je Roman Macínek. „Jak je dnešní svět čím dál technicky propracovanější, čím dál více lidí si od něj potřebuje odpočinout na pouti. A nemusí to být jen věřící, kteří se vydávají na cestu po místech spojených s historií, kde si mohou utřídit myšlenky, zažít cestu krajinou a ponořit se do svého nitra. Mnozí rozprostřou svou cestu do více let, dávkují si ji, ale stále mají před sebou jeden cíl – nalezení své role na tomto světě, tedy té perly, kterou ukrývá svatojakubský symbol mušle,“ řekl náměstek hejtmana kultury kraje Roman Línek. K projektu s patníky se symbolem mušle a vzdáleností do Santiaga de Compostela se připojily obce Bukovka, Dříteč, Ráby, Staré Hradiště, Němčice, Svítkov, Srnojedy, Lány na Důlku, Opočínek, Přelouč, Valy – Lepějovice, Semín, a spousta dalších.

Centrem poutníků v kraji je přeloučská jednota organizace Orel, která nabízí přespání v Orlovně. V kostele sv. Jakuba Většího v Přelouči můžou návštěvníci už nějakou dobu vidět poutní kámen, které nainstalovalo město s účastí spolku Ultreia a také informační tabulí o svatojakubských cestách. Kostel ve své románské části ukrývá krásné fresky sv. Petra a Pavla. Město Přelouč má i na hřbitově barokní poutní kostel Navštívení Panny Marie a evangelický kostel od arch. Kříženeckého.