Víkend bez táboráku: V Praze platí zákaz rozdělávání ohně na rizikových místech

Na romantiku u táborového ohně v Praze musíte pro tentokrát zapomenout. Riziko požáru je příliš velké. / Ilustrační foto

PRAHA – Aktuální počasí nahrává vzniku požárů. Varoval před nimi i Český hydrometeorologický ústav v Praze. Na základě této výstrahy pak magistrát vydal nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Platí po celém území Prahy od dnešních 12 hodin do odvolání. Čeho se lidé mají vyvarovat?

Za riziková místa, kde by požár mohl vzniknout, jsou podle nařízení považovány nejen lesní porosty, lesoparky, parky a zahrady, ale také například sklady sena a slámy nebo zemědělské plochy s rostlinami, které by umožnily snadné vznícení a šíření ohně. Lidé by v jejich blízkosti neměli rozdělávat otevřený oheň, například pálit klestí nebo kůru, kouřit (s výjimkou elektronických cigaret), používat pyrotechniku nebo jiné zdroje zapálení (létající či obyčejné lampiony, pochodně apod.) nebo odhazovat hořící nebo doutnající předměty. Ani oblíbené parní lokomotivy nesmějí vyjet, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru. Lidé také nesmějí spotřebovávat vodu ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vyhlášení doby zvýšeného nebezpečí vzniku požáru a další podrobnosti k aktuálnímu opatření jsou zveřejněny na Úřední desce Magistrátu hl. m. Prahy. Plný text Nařízení č. 6/2019 Sb. hl. m. Prahy, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru ze dne 26. 4. 2019, je dispozici na portálu praha.eu.