Koupání na vlastní nebezpečí: Co prokázal rozbor vody z počernického rybníka Eliška?

Rybník Eliška v Horních Počernicích láká ke koupání, ale je potřeba znát rizika. / Zdroj: MČ Praha - Horní Počernice

PRAHA – Rybník Eliška v Horních Počernicích sice není veřejným koupalištěm, ale mnozí neodolají a vykoupat se v něm zkrátka chtějí. Jak je to ovšem se zdejší kvalitou vody? Radnice vyslyšela přání občanů a nechala vzorky zkontrolovat v akreditované laboratoři.

Vzorky vody z rybníka byly odebrány 23. května. Tedy v době, kdy teploty po chladném a deštivém počátku května ještě nebyly vhodné pro růst sinic. Výsledky rozboru vody jsou proto, co se týká výskytu sinic, příznivé. Rozbor ale prokázal jiný problém: „Ve vzorcích byl zjištěn výskyt fekální bakterie Escherichia coli,“ říká radní pro životní prostředí a veřejnou zeleň Alexandra Janáčková. „U laboratoře, která rozbor prováděla, jsem si telefonicky ověřila, že znečištění vody touto bakterií je slabé. I tak ale nadále platí, že koupání v rybníce je pouze na vlastní nebezpečí,“ dodává Janáčková. Odběry vody chce radnice zopakovat ještě v druhé polovině června. „O výsledcích budeme občany opět informovat,“ uzavírá radní.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.