Vyrazte do Bio Central na zajímavou cestovatelskou přednášku s podtitulem Great Himalaya Trail: Dvě holky napříč Nepálem

foto: Pavlína Adam

HRADEC KRÁLOVÉ – Už 6. června se pro vás chystá speciální díl cyklu Diáky. Pavlína Adam s kamarádkou Sarah se staly vůbec prvními ženami, které 1700 km dlouhý a náročný trek přes Himálaj prošly samy a bez jakékoliv podpory.

Za 101 dní se jim podařilo dostat ze základního tábora Kanchenjungy na východě k hranicím s Tibetem na západě. Zdolaly při tom přes 20 pětitisícových a dvě šestitisícová sedla, překonaly 240 tisíc metrů převýšení, spořádaly přes stovku dalbhatů a přežily dva velké pády.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jelikož tento trail absolvovalo dosud jen tak málo lidí, a polovina z toho byli Nepálci, je těžké dohledat si o něm jakékoliv informace. Pavlína se Sarah tak rozhodně netušily, že kromě zdolávání pěti a šestitisícových sedel je čeká také klesání do nížin, kde jim v džungli budou nad hlavami skákat opice a na každém kroku se do nich snažit zakousnout krvelačné pijavice. Kde se budou klouzat ze svahu po bahenních klouzačkách, aby si to vzápětí mohly vyjít zpět do pěti tisíc metrů, kde je bude čekat sníh, led a technická horská sedla, na která bude potřeba plná ledovcová výbava. A tak pořád dokola, každý den. I díky tomu si ale nakonec odnesly spoustu neopakovatelných zážitků!

Pavlína je pardubická rodačka, která je tak trochu maximalista a ráda dělá věci jinak. Před dvěma lety se rozhodla dát výpověď v dobře placené práci na ministerstvu a začala cestovat. Od té doby nikdy dlouho nezůstává na jednom místě a ráda před sebe staví výzvy, od kterých ji často její okolí zrazuje.