Zámek Bílovec: Objevte rozkvétající perlu Slezska s úžasnou obrazárnou

Zámek Bílovec. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci
Zámek Bílovec. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci

Poznejte zámek Bílovec, honosné sídlo rodu Sedlnitzkých z Choltic. Zámek představuje nepřehlédnutelnou dominantu města Bílovce. Ve svých dějinách si prošel mnoha útrapami a několikaletou rekonstrukcí. Dnes je zajímavým místem k návštěvě. Nenechte si ujít výlet na zámek Bílovec, prohlídku zámeckých interiérů a rodinné obrazárny i bližší poznání místní historie. 

Do osudů zámku zasáhly požáry i povodeň

Zámek Bílovec je dominantou stejnojmenného města a najdete ho jihovýchodně od Slezského náměstí. Nejprve zde stála goticko-renesanční tvrz, ve druhé polovině 16. stol. renesančně přestavěna. Panství od roku 1648 až do roku 1945 vlastnila rodina Sedlnitzkých z Choltic. Roku 1729 zachvátil Bílovec požár, který způsobil rovněž rozsáhlé škody i na zámku, který byl opraven a barokně upraven, současně byla u zámku založena okrasná zahrada ve francouzském stylu. Skutečnou pohromou byl další požár na konci 2. světové války, který poškodil především zámecké interiéry, opět proběhly opravy; v 60. letech 20. století zde sídlilo muzeum a sloužil také jako sklad obilí. V roce 1997 zámek poškodily povodně. Postupná obnova stále probíhá.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Zámecké interiéry. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci
Zámecké interiéry. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci

Co při prohlídce zámku v Bílovci poznáte?

Prohlídková trasa vás provede šlechtickými pokoji zařízenými dle inventářů z let 1920 až 1930, kdy na zámku žila hraběcí rodina Sedlnitzkých z Choltic. Nejprve vstoupíte do bytu pana komorníka, poté projdete přes knihovnu s kuřárnou do Velké jídelny, navštívíte pracovnu hraběte Sigmunda Sedlnitzkého a zbrojnicí. Prohlídka končí v soukromých apartmánech manželky posledního majitele zámku, hraběnky Hermíny Sedlnitzké z Choltic. Součástí prohlídkového okruhu je lovecká expozice, výstava historických kol a zámecká galerie Moritz. Na zámku je také instalovaná expozice „Hrad Bílovec – Skrytý středověk“, mapující nejstarší historii zámku.

Zámecké prostory. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci
Zámecké prostory. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci

Obnovená rodinná obrazárna

Na zámku obdivujte i novou zámeckou obrazárnu příbuzných šlechtických rodů Thun-Hohenstein, Tenczin-Paczinsky, Pino-Friedenthal, baronů von Bartenstein a kníže arcibiskupa von Colloredo-Wallsee und Mels. Kopie obrazů byly zhotoveny podle fotografií originálů. Celkem 18 portrétů je inventářem zámeckých interiérů chodby v prvním patře.

Zámecká brána a nádvoří. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci
Zámecká brána a nádvoří. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci

Kde se zámek nachází?

Kraj: Moravskoslezský
Okres: Nový Jičín
Město: Bílovec

Kdy zámek navštívit?

Bližší informace o otevírací době a akcích na internetových stránkách zamekbilovec.cz. Vstupné do zámku je dobrovolné, prohlídka trvá 60 minut. Zpoplatněna je expozice o jeho historii, prohlídka trvá 45 minut.

Pohled na město se zámkem. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci
Pohled na město se zámkem. Zdroj foto: Fotografický archiv zámku v Bílovci

Kontakt a informace

Zámek Bílovec
Zámecká 9
743 01 Bílovec

tel.: +420 722 132 315
e-mail: zamekbilovec@post.cz
web: zamekbilovec.cz

Zdroj fotografií: Fotografický archiv zámku v Bílovci. Za jejich poskytnutí děkujeme.

Tip na fajn výlet

Zavítejte do Nového Jičína na Žerotínský zámek a poznejte ty nejzajímavější a nejcennější klobouky a pokrývky hlavy.