
Sváteční moučník nemusí být vždy plný máslového krému nebo šlehačky. Lze najít i odlehčené varianty, které budou lahodit jak vašemu oku, tak žaludku.
Strouhaný koláč s tvarohem si oblíbíte nejen pro jeho chuť, ale i pro snadnou stravitelnost. Křehké těsto se v tomto receptu propojí s jemným tvarohovým krémem. Vznikne tak dezert, který je ideální volbou jak pro běžné dny, tak pro chvíle sváteční. Stačí několik základních surovin a trocha pečení, a výsledek stojí za to.
Suroviny těsto
- 250 g tuk na pečení (máslo, Hera)
- 100 g cukr krupice
- 2–3 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 400 g hladké mouky
- Trocha kokosu dle chuti (Pokud kokos nemáte rádi, lze vynechat.)
- ½ kypřicího prášku do pečiva
Suroviny náplň
- 750 g tvarohu
- 200 g mléka
- 100 cukr moučka
- 1 vanilkový pudink
- 2 vejce
- 3 lžíce rumu
- Trocha soli
- Šťáva z jednoho menšího pomeranče (Případně nastrouhaná kůra, pokud není chemicky ošetřená.)
- Trocha kokosu dle chuti (Pokud kokos nemáte rádi, lze vynechat.)
Postup
Suroviny, zejména tuk, vejce, mléko a tvaroh si připravíme předem, aby měly pokojovou teplotu. Třeme cukr s tukem, přidáme kakao, kokos, vejce a následně do těsta zapracujeme tekutiny a mouku. Prášek do pečiva je vhodné před zapracováním rozmíchat s trochou mouky. Oddělíme polovinu (nebo trochu méně) těsta, zabalíme do fólie a dáme do lednice vychladnout, aby těsto ztuhlo a lépe se strouhalo. Zbytek těsta bude sloužit na vyválení základny.
Na náplň utřeme cukr se žloutky, postupně důkladně vmícháme tvarohy, mléko, pudink na zahuštění a ostatní suroviny. Náplň by neměla být úplně hustá, ale také ne příliš tekutá. Hodně závisí na tom, jaký použijeme tvaroh. Takže množství mléka tomu přizpůsobíme. Z bílků ušleháme sníh. Aby se sníh dobře ušlehal, přidáme na špetku nože trochu soli. Sníh vmícháme do směsi opatrně až na konec
Použijeme menší pekáček nebo kulatou formu cca o průměru 28 cm. Vyložíme ji pečicím papírem a na něj položíme vyválený plát těsta. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně nastrouháme chlazenou část těsta z lednice. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dle výšky těsta přibližně 40–55 minut. Koláč je výborný, když se nechá několik hodin odležet.