Asgard: Kde se mělo skutečně nacházet sídlo bohů severské mytologie?

Hollywoodská produkce nás zásobuje filmy, v nichž vystupují hrdinové, kteří jsou zároveň evropskými severskými bohy, nezřídka jsou i hlavními hrdiny filmů. A tak můžeme sledovat Thora, Odina a další. Ale údajným domovem germánských bohů je podle mytologie sopečný Island.

Edda

Kdo by se vydal s mytologickou sbírkou Edda po ostrově, narazil by na překvapivou podobnost reality a tradice. Island byl až do 13. století baštou germánské víry, a i po zavedení křesťanství zde zůstaly zachovány staré tradice.

Vznikla zde roku 1230 sbírka Edda, jde o jedno z raných děl světové literatury, a jakousi sbírku severských mýtů. Vystupují v ní germánští bozi a bohyně – otec bohů Odin a jeho kůň Sleipnir, bůh Thor a sluneční bůh Baldur, bůh plodnosti Freyr, který se zamiloval do božské dcery Frigg. Nechybí ani Loki.

Inspirovaná slovní zásoba

Tak jako u jiných národů, mytologie spojená s bohy je součástí slovní zásoby, která nám v té či oné podobě zůstala dodnes. A tak mnoho slov používaných v němčině pochází původně z Eddy. Bohyně smrti se jmenovala Hel a němčina má slovo Hölle pro peklo. Po Thorovi (čili Donarovi) je pojmenován Donnerstag – čtvrtek, a bohyně lásky Freya je patronkou pátku – Freitag.

Sbírka byla upravena islandským básníkem a státníkem Snorri Sturlusonem (1179 – 1241) a známe díky ní i další pojmy jako soumrak bohů, sudičky – Nornen, Valkýry či Walhallu jako sídlo bohů. A můžeme říci, že obyvatelé Walhally se chovají v podstatě stejně jako lidé na zemi, mají mezi sebou sváry, zamilovávají se do sebe, bojují.

Po stopách

Walter Hansen, mnichovský odborník na Eddu, pátral po dějištích germánského nebe bohů a chápal Eddu jako jakéhosi průvodce. A tak při pátrání objevil v jedné oblasti Islandu, která je liduprázdná (to jsou však mnohé oblasti Islandu), prý místo, kde posel bohů Hermodhr vjel do podsvětí, aby přivedl zpět boha Baldura. Hansen také překročil řeku Gjöll, která má být bájnou hranicí podsvětí.

Podle tohoto pojetí je vznik každé ságy vyvolán fascinací krásnou krajinou. Hansen je přesvědčeno o tom, že se sídlo bohů Asgard nacházelo na Islandu. Údajně se střecha hradu bohů Asgardu objeví, když se ponoříme do krajiny, při pohledu na tabulovou sopku Herdubreid na jihovýchodě Islandu.

Návštěvník, který si jde za svým, tak může na Islandu objevit mnoho dalších mystických míst, a to i jestliže porovná Eddu s přírodou zde. Stojí to asi za to – přesvědčení mytologové tvrdí, že kdo spatřil Asgard, zaživa pohlédl do nebeské říše.