Biskupský dvůr v Brně zve na toulky přírodou Moravy

Při procházce historickou částí Brna určitě navštivte jednu ze skrytých dominant města, Biskupský dvůr. Najdete zde Moravské zemské muzeum, které pro vás připravilo zajímavé stálé expozice zaměřené na faunu Moravy i houbařskou poradnu. A nejen to. Biskupský dvůr je také centrem kultury. Zažijte divadlo či koncert pod širým nebem.

Biskupský dvůr pod Petrovem

Biskupský dvůr nedaleko kostela svatého Petra a Pavla v Brně tvoří soubor několika různých staveb, které obklopují parkově upravené nádvoří. Své sídlo zde našlo Moravské zemské muzeum, které nabízí poutavé přírodovědné expozice. Najdete zde přednáškový tzv. Historický sál, pro menší dočasné výstavy slouží tzv. Mramorové sály a také zde můžete navštívit houbařskou poradnu.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Fauna Moravy a akvária

Jednou ze stálých expozic Moravského zemského muzea je Fauna Moravy, která vám představí zástupce obratlovců žijících na území Moravy. Jednotlivé druhy jsou prezentovány v biologických skupinách ve svém přirozeném prostředí – biotopu (diorama tetřevů, sov, dropů, jelenů, srnčí zvěře, lišek, divokých prasat).
Kromě informativních textů jsou pro vás také připojeny mapky rozšíření druhů s fotografiemi zvířat a prostředí, v němž žijí.

Uvidíte zde tři velká sladkovodní akvária s druhy ryb, které obývají naše toky a vodní nádrže. V akváriích o celkovém objemu téměř 25000 l jsou vystaveny živé ryby cejnového pásma z dolních toků řek jižní Moravy. K vidění zde bývají cejni, kapři, plotice, perlíni, karasi, jelci, ale i štika, sumec nebo úhoř.
Rybí obsádka se pravidelně obměňuje a je jedinečnou podívanou nejen pro rybáře.

Biskupský dvůr v Brně. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr v Brně. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno

Za kulturou na Biskupský dvůr

Užijte si open-air představení na Biskupském dvoře. Těšit se můžete na bohatý program ve venkovním prostředí, ať již divadelní či koncertní, přímo v centru jihomoravské metropole.

Turistické informace

Otevírací doba

pondělí, úterý: zavřeno
středa – pátek: 9:00 – 17:00
sobota: 10:00 – 17:00
neděle: 13:00 – 17:00

Vstupné

plné 50 Kč, zvýhodněné 25 Kč, rodinné 110 Kč

Vstupenky do Biskupského dvora zakoupíte v pokladně Dietrichsteinského paláce.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Brno – město
Město: Brno

Kontaktní informace

Moravské zemské muzeum
Biskupský dvůr
Muzejní 1
659 37, Brno
tel: tel: +420 515 910 443
e-mail: mzm@mzm.cz
www.mzm.cz

Tip na fajn výlet

Zábavní vědecký park VIDA! v Brně je úplně pro všechny. Přijďte, uvidíte, vyzkoušejte a schválně počítejte, kolikrát řeknete „Vida!“.