Brněnská přehrada: Užijte si léto u „brněnského moře”

Vyrazte za koupáním na Brněnskou přehradu. Toto „brněnské moře” u moravské metropole je skvělým místem pro letní radovánky. Můžete se zde koupat, dovádět při vodních sportech, jít na procházku nebo si vyjet za poznáním okolí na kole, mlsat zmrzlinu, a dokonce se plavit na lodi. A pokud vám vyhládne, stánky s občerstvením či restaurace najdete téměř na každém kroku. Přijďte si odpočinout, zabavit se a nachytat bronz na Prýgl!

Vykoupejte se a zasportujte si v „Brněnském moři“

Brněnská přehrada je rozlohou největší vodní dílo na řece Svratce. Už po dlouhá léta je oblíbenou rekreační oblastí nejen pro obyvatele Brna, ale všech milovníků letních, a dokonce i zimních aktivit. Nabízí příležitost nejen ke koupání, relaxaci a vodním sportům, ale také k pěší či cykloturistice, neboť ji po obou stranách obklopují rozsáhlé lesy. A pokud milujete bruslení, přijeďte i v zimě, když opravdu „uhodí“ silný mráz. Můžete si dopřát i zimní radovánky na ledě.
K přehradě lze přijet městskou hromadnou dopravou, na kole, motorce nebo autem, pro které je zde vyhrazené velké parkoviště. Užijte si výlet na Brněnskou přehradu plnými doušky.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Břeh Rokle na Brněnské přehradě. Autor: Harold. Zdroj: Creative Commons BY-SA-4.0
Břeh Rokle na Brněnské přehradě. Autor: Harold. Zdroj: Creative Commons BY-SA-4.0

Poznejte pláže Brněnské přehrady

  • Výchozím bodem Brněnské přehrady je přístaviště, kde můžete nastoupit na loď a vyjet si na „brněnském parníku” po celé délce údolní nádrže, tj. z Bystrce až do Veverské Bítýšky. Plavební cestu lemují přístaviště s několika zastávkami. Na tento výlet jsme vás už zvali. Podívejte se na náš výletní tip – Staňte se pasažérem výletní lodě!
  • Vzhůru na „Sokolák”. Tak místní nazývají Sokolské koupaliště, které přímo vybízí ke koupání a relaxaci. Je to oblíbené místo se vzrostlou zelení, sportovním centrem a širokou nabídkou občerstvení.
  • Milujete v blízkosti vody romantická zákoutí? Pak se vydejte do Rokle. Je zde nejčistší voda v přehradě, travnaté pláže s mírně se svažujícím vstupem do vody a potřebný stín proti spalujícímu sluníčku vám dopřejí koruny vzrostlých stromů. Pro děti tu jsou prolézačky a hrací koutky.
  • U Kotvy, tak se nazývá malé přístaviště i restaurace s venkovní zahrádkou. Břeh Brněnské přehrady je zde mělký s pozvolným přístupem do vody.
  • Určitě také navštivte Kozí horku – zatravněné pláže s mírným vstupem do vody jsou ideálním místem pro rodiny s dětmi. Najdete tu stánky s občerstvením, sociální zařízení i půjčovnu loděk, vodních šlapadel i paddleboardů.
  • Vydejte se s rodinou, dětmi či přáteli na pláž Rakovec. Travnaté plochy ve stínu stromů, stánky s občerstvením, dětské hřiště či pingpongové stoly vám zajistí příjemně strávené chvíle v nejjižnější části Brněnské přehrady.
Břeh Kozí horky na Brněnské přehradě. Autor: Harold. Zdroj: Creative Commons BY-SA-4.0
Břeh Kozí horky na Brněnské přehradě. Autor: Harold. Zdroj: Creative Commons BY-SA-4.0

Pěšky, na kole, na hrad i ohňostroj, to je zábava u Brněnské přehrady

Výlet k Brněnské přehradě nemusí být jen za koupáním. Okolí přehrady skýtá hned několik zajímavých turistických tras či cyklostezek pro vyjížďky na kole.
Jestliže se chcete o Brněnské přehradě dozvědět více, vydejte se po naučné stezce, při které vás bude doprovázet Siničák, průvodce, který vás seznámí s mnoha zajímavostmi o přehradě, o hrázi a zatopené obci Staré Kníničky, o okolní přírodě, lesích, vodních řasách a místní geologii.
Přijďte si poslechnout známé i neznámé příběhy a osudy hradu Veveří. Najdete jej na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou. Hrad Veveří byl donedávna jednou z nejvíce poškozených a opuštěných památek, přestože byl označován za moravský Karlštejn. Nyní už ale postupně ožívá díky opravám a zve vás k návštěvě.
Zpestřete si návštěvu Brněnské přehrady při každoroční pravidelné světové soutěži ohňostrojů Ignis Brunensis. Zažijete skvělou zábavu a dechberoucí pohled na světelnou, barevnou i zvukovou show.

Brněnská přehrada. Autor: Harold. Zdroj: Creative Commons BY-SA-4.0
Brněnská přehrada. Autor: Harold. Zdroj: Creative Commons BY-SA-4.0

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Brno-město
Město: Brno

Kontakt

Brněnská přehrada
www.brnenskaprehrada.cz

Brněnská přehrada a okolí
www.prygl.net

Tip na fajn výlet

Jarošův mlýn na břehu Bílého potoka ve Veverské Bítýšce je rájem mlynářského řemesla. Dnes však už jen tiše odpočívá a vítá své návštěvníky. Přijměte pozvání pana mlynáře a vstupte do míst, kde se sice čas zastavil, ale kouzlo mlynářského řemesla stále zůstává.