Ceny nájmů na Mělnicku vzrostly o 44%. A zřejmě to ještě není strop

MĚLNÍK – Bydlení je základní lidská potřeba. V hierarchii našich potřeb patří k základům pyramidy. Mnozí lidé napříč republikou marně hledají slušné bydlení za rozumných podmínek. Vyšroubované ceny nemovitostí a stále přísnější podmínky pro získání hypotečního úvěru způsobily přesun zájmu od nákupu nemovitostí k nájmům.  A to se promítá do cen.

Bude nějaký strop?

Ceny pronájmů, jak se to dosud jeví, zatím svůj strop nenašly. Ponechme nyní stranou důvody a soustřeďme se na fakta. Nájemní byty zdražují napříč republikou. Ve Středočeském kraji se průměrně nájmy zvýšily proti loňskému roku o 12 procent na 214 korun měsíčně za metr čtvereční. Největší meziroční zdražení zažil Mělník – o 44 procent na dnešních 224 korun za metr.

Nejdražší a nejlevnější

Nejdražším středočeským okresem na bydlení zůstává podle statistik Mladá Boleslav. Přes menší nárůst cen o 7 procent se tam v letošním roce platí  za metr čtvereční měsíčně 244 korun. Nejlevnějším je Rakovník, kde nájemné ve srovnání s předchozím rokem dokonce o 13 procent kleslo na nynějších 171 korun.