Dobyjte hrad Skály, odměnou vám bude zážitek z nádherného místa s nezaměnitelným geniem loci

Kdysi mohutný hrad, ukrytý ve skalách v srdci Českomoravské vrchoviny, je dnes neobvyklou romantickou zříceninou. Obklopen krásnou a čistou přírodou vás jistě zláká k prozkoumání. Procházkou po okolí zříceniny a přelézáním kamenů obrostlých mechem objevíte dochované zbytky obranného příkopu, torza věží či základy hradebních zdí. Při troše fantazie si při prolézání představíte dělové koule, které hrad v 15. století zničily.

Nejatraktivnějším místem zříceniny je brána v úzké skalní průrvě, kterou ovšem z turistické cesty neuvidíte. Musíte k ní vyšplhat po kovovém žebříku. Hrad byl totiž důmyslně vystavěn mezi mohutné skalní masivy, které tvořily ze tří stran obvodové zdi. A za hradní branou vás čeká nádherný výhled ze skalní strže do okolní zalesněné krajiny se statnými bukovými stromy, javory, smrky i bělokorými břízami.

Pověst o pokladu na hradě Skály

Legenda vypráví o smlouvě Švédů s čertem. V době třicetileté války se prý v hradní ruině usadila švédská družina. Císařskému vojsku se dlouho nedařilo hrad dobýt, protože obyvatelé hradu měli dostatečné zásoby potravin. Ale studna s vodou začala vysychat. Nešťastnému vůdci švédské družiny se zjevil čert a spolu uzavřeli smlouvu, že za upsanou duši bude studna opět naplněna vodou. Když se tak stalo, velitel Švédů se radostí naklonil přes roubení, ale v rozčilení ztratil rovnováhu a zřítil se do hlubiny. Nastal zmatek a toho využili císařští vojáci a posádku pobili. Naloupené poklady se ale propadly do sklepů a duchové mrtvých, jež se ve zříceninách zjevují, je navěky střeží.

Turistické cesty přírodní památkou Štarkov ke zřícenině

Kolem přírodní památky a zříceniny vedou dvě turistické značky, modrá a červená. Obě cesty jsou poměrně strmé a prochází lesními pěšinami přes balvany. Modrá značka vede z malebné vesničky Javorek. Na vrcholek kopce můžete jít i z Jimramovských Pasek, nejprve po červené značce a na rozcestí Pod Štarkovem se napojit opět na modrou značku a pokračovat ve výstupu na kopec.

Ke skalám a zřícenině se můžete dostat i od Nového Jimramova, odkud vás červená značka zavede lesem opět až na vrchol kopce.

Pokud vám nevadí delší trasa, vydejte se z obce Líšná po neznačené cestě směrem na Věcov, kde zhruba po 700 metrech narazíte na modrou značku. Po ní se k cíli cesty dostanete od jihozápadu.

Hrad tyčící se na vrcholu kopce Štarkov (679 m. n. m.) nad říčkou Fryšávkou vybudoval ve 14. století majitel okolního panství, Archleb ze Stařechovic a Kunštátu. Bylo to strategické místo pro hlídání místních obyvatel, kteří hradní pány nazývali „ze Skal“. Postupně hrad obsadili loupeživí rytíři. Osudným se stal rok 1440, kdy se na hradě usadila posádka bývalých husitů pod vedením hejtmana Jana z Břežan. Podnikali loupeživé výpravy po okolí, což se nelíbilo zdejším pánům. Těm nezbylo nic jiného, než na hrad zaúčtočit a dobýt jej. Panským vojákům se pomocí střelného prachu a dělových koulí podařilo nad lapky zvítězit. Co nezničily nálože, dokonal požár. Po kdysi hrdém hradu Skály zůstaly jen trosky.

Místo výletu

Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Nový Jimramov
Trasa: silnice spojující Sněžné a Jimramov
Turistické značení: modrá a červená turistická značka
Terén: kopcovitý, není vhodný pro vozíčkáře
GPS: 49.6390661N, 16.1713197E

Tip na ubytování a občerstvení

Ubytovat i občerstvit se můžete v obci Sněžné ve stejnojmenném hotelu – Hotel Sněžné. Hezké prostředí a výborné jídlo bude pro vás příjemným zakončením výletu v Kraji Vysočina. Otevřeno mají od 10:00 do 22:00, v pátek a v sobotu do 24:00. www.hotel-snezne.cz