Firmy nemají IT pracovníky. Jak na to reagují školy?

OLOMOUC – Nástup nových technologií, rozvoj digitalizace a robotizace dramaticky proměňuje pracovní trh. Firmy však marně hledají nové odborníky na IT technologie. Jak na to reagují školy?

Univerzita Palackého v Olomouci proto podpoří další rozvoj informatických oborů. Reaguje tak na proměny pracovního trhu a reflektuje potřeby firem a zaměstnavatelů v regionu, kterým schází vysokoškolsky vzdělaní odborníci v oblasti informačních technologií.

Univerzita vezme více studentů a nabídne více oborů

Podle prorektora Petra Bilíka je cestou, jak uspokojit potřeby trhu, zvýšení počtu studentů. „Proto jsme začali intenzivně jednat jak se zástupci firem a zaměstnavatelů v regionu, tak například i s Hospodářskou komorou. Naším cílem je zásadně navýšit počet absolventů našich IT oborů,“ potvrdil Bilík.

Univerzita využívá zkušenosti zaměstnavatelů při tvorbě nových studijních specializací. „Připravujeme studijní specializace Programování a vývoj software, Informační technologie, Umělá inteligence a Obecná informatika, které chceme otevřít v nejbližším termínu, tedy v roce 2020,“ uvedl vedoucí katedry informatiky přírodovědecké fakulty Radim Bělohlávek.

Univerzita Palackého se chce také mnohem více zaměřit na spolupráci se středními školami. To kromě jiného znamená vyřešit nedostatek aprobovaných učitelů informatiky a posílit kvalitu výuky na školách.

„Naše firma každým rokem hledá tři až čtyři absolventy IT. Důležití jsou pro nás především vývojáři software. Z našich zkušeností s absolventy různých vysokých škol vyplývá, že studované předměty by měly více reflektovat nejnovější technické a technologické trendy,“ podotkla ředitelka HR z přerovské Meopty Lucie Klásková.  Podle ní se totiž jedině s těmito znalostmi studenti po absolvování studia mohou co nejdříve zapojit do ‚reálného‘ života firmy. „I z toho důvodu vítáme aktivitu Univerzity Palackého a chceme se s jejími odborníky o zkušenosti z naší praxe podělit,“ dodala Klásková.