Hasič neváhal a zachránil svého souseda

BŘECLAV – Příslušník hasičské stanice Břeclav podpraporčík Marek Hunkař se významně podílel na záchraně svého souseda v Tvrdonicích. K úspěšné záchraně přispěla také jednotka Sboru dobrovolných hasičů Tvrdonice.

O případu v pátek odpoledne  informoval tiskový mluvčí Hasičské záchranné služby Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. Celý příběh si můžete přečíst na webu Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. First Responder + AED + operátoři a posádka ZZS = zachráněný život. „Zdánlivě jednoduchá rovnice. Není ale jednoduché ji realizovat,“ popsala mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

zdroj: ZZS JMK

Pan Pavel z Tvrdonic na Břeclavsku pociťoval nevolnost, na hrudi ho nebolelo, jen se posadil na schody a upadl do bezvědomí. Jeho partnerka Hanka zavolala na tísňovou linku a běžela pro pomoc k sousedovi, profesionálnímu a současně místnímu dobrovolnému hasiči Markovi. „Já nevím, co by bylo, kdyby soused Marek nebyl zrovna doma, když můj partner upadl do bezvědomí a zkolaboval. Na nic nečekal, ani sekundu neváhal, a byť je sám po operaci kolene, doběhl a ihned začal s masáží srdce. Nevím, co by bylo, kdyby tvrdoničtí hasiči neměli k dispozici automatizovaný externí defibrilátor. Přijeli do 5 minut. Nevím, co by bylo, kdyby nedorazila za několik dalších minut záchranka a tak bych mohla pokračovat dál,“ vypráví paní Hanka. Marek Hunkař neúnavně masíroval srdce, jeho kolegové hasiči přijeli za pár minut, pokračovali v masáži a dvakrát za pomoci přístroje AED podali výboj. Za pár minut přijela pozemní lékařská posádka. „Navázali jsme na resuscitaci a rozšířili péči. Přibližně po půl hodině se nám podařilo obnovit krevní oběh. Byla to velká úleva a já musím říct, že šlo o skvělou spolupráci všech zúčastněných. Paní Hanky, našich operátorů, pana Marka, first responderů z Tvrdonic a posádek Zdravotnické záchranné služby,“ řekla lékařka jihomoravské záchranky Sylva Havelková. Na místo pak dorazil i vrtulník, který operátoři vyslali, aby byl pacient co nejrychleji a nejšetrněji za stálé péče přepraven na Koronární Jednotky intenzivní péče Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Zde navázala profesionální péče lékařů. Pán na fotce je opravdu pan Pavel a daří se mu čím dál tím líp, přestože si prošel akutním infarktem myokardu. „Všichni tito lidé byli ve správný čas na správném místě. Každého z nás může potkat neštěstí a nikomu to nepřeji. Ale bez těchto obětavých lidí by to bylo asi všechno jinak. Jestli je slovo děkuji dostačující, pak říkám děkuji,“ dokončila příběh paní Hanka.