HASIČI RADÍ: Jak si užít filipojakubskou noc a nezapálit les či louku

OLOMOUCKÝ KRAJ – Tradiční filipojakubská noc se je za dveřmi. Po dvou letech, kdy se musela veřejnost řídit přísnými protiepidemickými opatřeními, se vrátí velké akce spojené s pálením čarodějnic a zakládáním robustních vater. Hasiči proto připomínají pár základních pravidel, které by se měly dodržovat nejen při organizaci velké akce, ale i při rodinném setkání u ohniště na vlastní zahradě.

Březen a duben jsou měsíce, kdy hasiči vyrážejí k požárům v přírodním prostředí nejčastěji. „Od začátku letošního roku jsme řešili už více než sto požárů trávy, polí, luk a lesů,“ objasnila krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová. Pokud máte v plánu zakládat na Čarodějnice oheň, měli byste hasičům akci předem oznámit. Právnické a podnikající fyzické osoby musejí pálení na volném prostranství hlásit na základě zákona, ostatním organizátorům ohlášení předem hasiči důrazně doporučují. Využít můžete tuto jednoduchou aplikaci. Ohlášení pomůže předejít planým výjezdům požárních jednotek a naopak, pokud je to nutné, urychlí jejich zásah.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zároveň nezapomínejte na to, že podle zákona o požární ochraně si musíte počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru. Pokud nedodržíte zásady požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, můžete dostat pokutu až do výše 20 tisíc korun. Pokud svým jednáním navíc způsobíte požár, může se sankce vyhoupnout až na 25 tisíc korun. Základní pravidla hasiči zpracovali do přehledné tabulky, kterou si můžete prostudovat pod článkem.