Indonéský pašerák ohrožených zvířat za mřížemi. Zoolog z Ostravy byl u toho!

OSTRAVA – Díky několikaměsíčnímu úsilí ochranářů ze Zoo Liberec a Zoo Ostrava byl uvězněn významný indonéský pašerák ohrožených druhů zvířat přezdívaný Greed.

„Během zátahu, na kterém čeští ochranáři spolupracovali s indonéskou policií z provincie Západní Sumatra a úředníky z tamní Agentury ochrany přírody, byl v Greedově domě zabaven kriticky ohrožený luskoun ostrovní, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná,“ uvedla mluvčí ostravské zoo, Šárka Nováková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Čeští ochranáři, František Příbrský ze Zoo Ostrava a Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec, usilovali o zatčení pašeráka ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra několik měsíců. Na stopu zločinu přišli v prosinci loňského roku během natáčení dokumentárního snímku o kriticky ohrožených luskounech ostrovních.

„Následné utajované vyšetřování z bezpečnostních důvodu probíhalo ve spolupráci s expertním vyjednavačem z Jižní Ameriky za podpory izraelského ochranáře Ofira Droriho,“ popisuje dále mluvčí Zoo Ostrava.

Zadržený pašerák, dle sdělení vyšetřovatelů, pobízel k lovu mnoho svých pytláků ze Západní a Severní Sumatry. Pravidelně obchodoval také i s orangutany, gibbony nebo outloni.

„Důkazem obřího rozsahu jeho aktivit potvrdila existence čtyř skupin na platformě WhatsApp, kde se sdružovaly stovky členů. Ve skupinách docházelo každý den ke zprostředkování prodeje nelegálně ulovených zvířat, včetně kriticky ohrožených druhů,“ přibližuje František Příbrský, koordinátor in situ projektů Zoo Ostrava.

Zabavená zvířata byla po zásahu převezena do karantény a veterinárně ošetřena. Luskoun a želva byli čerstvě uloveni, mohli být proto už druhý den vypuštěni zpět do volné přírody. Koťata kočky bengálské v záchranné stanici zůstanou do doby, než dorostou. Poté budou i ona vypuštěna do vybrané přírodní rezervace.

Usvědčený obchodník byl zatčen a převezen do vazby. „Jelikož byl v minulosti již dvakrát uvězněn za krádež, dostane pravděpodobně vyšší sazbu trestu, která se bude pohybovat okolo dvou let vězení a pokuty několika milionů indonéských rupií,“ řekl Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec.

Tomáš Ouhel i František Příbrský působí v Indonésii víc než 15 let. Oba vedou pod záštitou svých domovských zoologických zahrad úspěšné ochranářské projekty. S potíráním tamního ilegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat mají předchozí zkušenosti.

František Příbrský v rámci svého projektu The Kukang Rescue Program pracuje s bývalými pytláky outloňů váhavých a luskounů ostrovních, které zaměstnává jako terénní pracovníky, jež pomáhají s šířením osvěty a monitoringem zvířat v lese.

Tomáš Ouhel se již v minulosti opakovaně podílel za zatčení indonéského gangu pytláků želvích vajec a chráněných mořských želv.