Jak je na tom klimatizace v MHD?

HRADEC KRÁLOVÉ – I když jsou investice do nových vozů městské hromadné dopravy vysoké, zatím jich jezdí po Hradci zhruba třetina. Přibylo díky nim cestujících? A jaké jsou plány dopravního podniku do budoucna?

Dlouhé cesty autobusem bývaly leckdy přes léto utrpením. Dopravní podnik pracuje na tom, aby se to již brzy stalo definitivně minulostí. Ale investice jsou velmi náročné. Zatím se mohou cestující ochladit ve 37 vozech. „I když vozidla MHD často otevírají všechny dveře, je chlazení vozu i v těchto dnech s extrémními teplotami znát a lidé si toho většinou všímají a vítají to,“ uvádí František Meduna z dopravního podniku.

Předpokládá se, že počet nových vozů s klimatizací bude nadále stoupat. Letos by se jich mělo koupit dalších šest. Dopravní podnik si od toho slibuje přibývání dalších cestujících. Jenom loni se investovalo do nových elektrobusů a trolejbusů přes 350 milionů korun. Najdou se však i lidé, kterým klimatizace vadí. „Venku je obrovské horko, vejdu do autobusu a tam to fouká. Jde o zdraví a mě pak bolí v krku,“ říká důchodkyně Eva Langrová.