Jedna jízdenka na vlak, autobus i městskou dopravu. Tak se bude od nového roku cestovat v Olomouckém kraji

OLOMOUCKÝ KRAJ – Střídáte při cestě Olomouckým krajem různé prostředky veřejné hromadné dopravy a už vás nebaví kupovat si na každý spoj samostatný lístek? Od příštího roku vám bude stačit jedna jízdenka.

V rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK) bude příští rok možné zakoupit si jízdenku, kterou půjde použít na vlak, autobus i městskou dopravu. „Lidé budou mít na výběr v drážní dopravě – buď si koupí jízdenku IDSOK a kromě vlaku využijí i jiné dopravní prostředky, nebo si pořídí běžný lístek v tarifu dopravce ČD a z nádraží do dalšího cíle půjdou třeba pěšky nebo pojedou taxíkem,“ uvedl Jan Zahradníček, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

Co to vlastně znamená? Například cestující, který pojede z Prostějova do olomoucké fakultní nemocnice, bude moci na jeden jízdní doklad IDSOKu cestovat do krajského města vlakem, pak přesednout na tramvaj, dojet k lékaři a na cestu zpět může využít třeba autobus. Ušetří tak čas i peníze kupováním lístků na každý spoj zvlášť. Jízdenky na IDSOK si budou moci cestující koupit na stejných místech, jako je tomu dnes. Koordinátor krajské dopravy navíc od nového roku vydá mobilní aplikaci, aby si lidé mohli lístky nakupovat také z mobilu.