Jihlavu letos čekají změny v parkování, informace najdou řidiči na novém webu a facebooku

JIHLAVA – Nedostatek parkovacích ploch trápí krajské město dlouhodobě. Na 26 tisíc aut připadá v Jihlavě pouze 22 tisíc parkovacích míst. Vedení města chce tuto situaci změnit, a tak chystá pro parkování nová pravidla.

K pochopení nového systému parkování v Jihlavě mají lidem pomoci webové a facebookové stránky. Zde budou řidiči postupně nacházet důležité informace včetně harmonogramu, jak a kdy se bude systém parkování ve městě měnit. „Zatím předpokládáme, že s prvními změnami přijdeme v létě, aby si na nové parkovací zóny mohli začít lidé zvykat během prázdnin, kdy je v Jihlavě málo lidí a nevozí se děti do škol,“ sdělil jihlavský radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Hlavním smyslem nového systému parkování je podle jeho slov zklidnění automobilové dopravy a snaha umožnit lidem parkovat co nejblíž trvalému bydlišti. Za výhodnou cenu bude možné registrovat do systému jen první auto v domácnosti.

Na facebookové stránce chce město postupně zveřejňovat také aktuální informace o uzavírkách nebo opravách a objevovat se tam budou i zprávy o připravovaných dopravních projektech. „Prostřednictvím sociální sítě bychom také rádi dostávali zpětnou vazbu od obyvatel města. Facebook bude společně s mobilní aplikací a webem jedním z nejdůležitějších komunikačních kanálů města na téma dopravy,“ doplnil Jaroslav Vymazal.

Větší využití MHD

Z webu i facebooku se zájemci zároveň dozvědí, jaké jsou v Jihlavě další možnosti cestování. „Máme tu například rozvinutý systém městské hromadné dopravy, který budeme dál zdokonalovat. Cestující mají zatím k dispozici 12 autobusových a 7 trolejbusových linek. Stavíme také nové zastávky, aby byly pro lidi více dostupné. Pokračovat v tom chceme i do budoucna,“ dodal Jaroslav Vymazal s tím, že vedení města neustále rozšiřuje i síť cyklostezek. Denně je podle elektronických sčítačů využívají stovky lidí.

Jednosměrky a dopravní značky

Podle posledního sčítání je ve městě o 4 tisíce aut více, než je míst k parkování. „I když k tomu připočítáme místa u obchodních center, firem nebo na soukromých pozemcích, chybí v tuto chvíli v Jihlavě tři tisíce parkovacích míst. Za dalších pět let přibydou v Jihlavě další čtyři tisíce aut a bez zásahu města by tak chybělo celkem sedm tisíc ploch,“ vysvětlil potřebu nové koncepce parkování radní David Beke. V první fázi se město podle něj chce zaměřit hlavně na změnu parkovacího režimu. Budou se zavádět rezidentní zóny, ve kterých budou zvýhodňováni obyvatelé s trvalým bydlištěm a podnikatelé se sídlem nebo provozovnou.

„Přibude také víc jednosměrek, chceme revidovat stávající plochy parkovišť a získat také nová parkovací místa,“ doplnil David Beke s tím, že si město od této fáze slibuje i lépe průjezdné ulice. Nyní dochází podle jeho slov často k situacím, kdy řidiči odstaví své vozy tam, kde nemají, a brání tak průjezdu hasičů, záchranářů, popelářů i ostatních řidičů.