Jihočeská města chystají velikonoční akce. Kterou si vyberete?

JIŽNÍ ČECHY – Protože budou svátky jara oslavovat jihočeská města v různé dny, pojďme se do některých z nich podívat, ať něco nezmeškáte. Půjdete na trh, pohádku, nebo si chcete vyrobit nějakou dekoraci? Dáte přednost romantice zámku, nebo se zapojíte do charitativního běhu? Vyberte si!

Už 2. dubna v 9 hodin můžete navštívit Velikonoční jarmark v Riegrově ulici č. 51 v Českých Budějovicích. Jeden z prvních jarních trhů přinese výrobky jihočeských tvůrců, jarní květiny, dobré jídlo a pití a dílničky pro malé návštěvníky. Na pravé Staročeské velikonoce si pak v ulicích Panská, Hroznova a na Piaristickém náměstí musíte počkat do 10. dubna. Kromě vystoupení folklorních souborů budete moci obdivovat pestrou škálu ukázek řemeslné zručnosti.

S prvními sněženkami a stále teplejšími slunečními paprsky přichází jaro i na zámek Blatná. Jarní trhy tu můžete navštívit od 2. do 3. dubna vždy od 10 hodin. Stánky, dobré jídlo a pití a tradičně kouzelnou atmosféru tohoto architektonického unikátu si můžete užít společně s daňky a pávy v zámeckém parku.

Na velikonoční pohádku jste i s dětmi zváni do Kulturního centra v obci Včelná nedaleko Českých Budějovic. Jmenuje se Zajíčku a slepičko, čípak je to vajíčko? a uvidíte ji 8. dubna v 17 hodin.

Žižkovo náměstí v Táboře zaplní Velikonoční jarmark 9. dubna v 9 hodin. Můžete si vyzkoušet tradiční české zvyky, potkáte koledníky na chůdách s obřími pomlázkami, děti si vyrobí velikonoční dekorace a svezou se v dobovém dřevěném kolotoči na kliku. Najdete tu i velikonoční dvorek s živými zvířátky a velikonoční vůz s obří slepicí a kohoutem. Od 16 hodin vám Divadlo Kvelb připomene zvyklosti a tradice inspirované velikonočním časem.

Stezka za obřími, více než 700kilovými kraslicemi a rodinná hra s mapou bude v Hluboké nad Vltavou připravena 15. dubna. Zúčastnit se můžete i osmikilometrového dobročinného běhu, protože Velikonoce na Hluboké jsou každoročně součástí charitativního projektu Řetěz naděje.

Jestli jste zvědaví, jak to o Velikonocích vypadalo ve vesnickém stavení, jaká vajíčka si malují čerti a hastrmani, proč odlétají o Velikonocích zvony do Říma a jak se zdobí perníčky, přijďte se 16., nebo 17. dubna v 10 hodin podívat do Pohádkové kovárny v Selibově. Velikonoční pohádky budou po celé dva dny hrát vodníci z divadelní skupiny Rybníkáři a kovárnou samotnou vás provede velikonoční zajíček. Nebo že by kuřátko? Můžete si zde vyrobit vlastní velikonoční výzdobu, uplést pomlázku, zúčastnit se soutěží s kohoutkem a slepičkou a zapojit se do zdobení obřího vajíčka.