Jsme tu nejen pro svobodné matky

Před pěti lety vznikla na sociálních sítích platforma, která sdružovala samoživitele a hlavní myšlenkou byla postavena na solidaritě, aby silnější a soběstačnější samoživitelé pomáhali těm, kteří na tom nejsou nejlépe. To stálo za vznikem neziskové organizace Klub svobodných matek, který tehdy založila a dnes vede Dana Pavlusková, s níž jsme si povídali o činnosti této organizace.

Komu Klub svobodných matek pomáhá, na koho se ve vaší činnosti zaměřujete? 

Od začátku činnosti poskytujeme komplexní pomoc sólo rodičům z celé České republiky. Komplexnost spočívá v tom, že se snažíme pomáhat lidově řečeno na všech frontách, tj. poskytujeme finanční pomoc, materiální pomoc v podobě oblečení, pro samoživitele funguje naše bezplatná infolinka, právní oddělení nabízí bezplatnou právní online poradnu a bezúplatné vymáhání dlužného výživného. A k tomu probíhají vždy různé programy nad rámec běžné činnosti, jako aktuálně například Akademie práce, kde pomáháme samoživitelům uplatnit se na trhu práce.

S jakými problémy se na vás mohou samoživitelé obracet? V jaké šíři dokážete pomoci a poradit? 

Největší zájem je o finanční pomoc, každý týden podpoříme desítky rodin, které nás žádají o pomoc zejména s úhradou nákladů spojených s bydlením. Kromě toho v průběhu celého roku stále přispíváme na potraviny, školní obědy, tábory a školy v přírodě, vánoční dárky nebo třeba nové brýle či rovnátka. Naše nezisková organizace v roce 2021 rozdělila finanční pomoc přes 10 milionů korun mezi 1 338 neúplných rodin. Počet balíků s materiální pomocí ve formě oblečení se v uplynulém roce zastavil na čísle 2 426 a váha bez pár kilogramů ukázala 6 tun.

Jak jsem zmínila, kromě finanční pomoci nabízíme na našem webovém portálu www.klubsvobodnychmatek.cz návody pro všechny životní situace samoživitelů a radíme, jak postupovat při jednání se soudy, sociálními odbory nebo úřady práce, pomáháme při hledání zkrácených pracovních úvazků a tak dále.

Čeho se v současné chvíli samoživitelům nedostává – jaké bývají nejčastější žádosti o pomoc? 

Současná situace je náročná nejen pro samoživitele, ale i rodiny, kde jsou na všechny životní výdaje oba rodiče. Z žádostí o pomoc, které naší neziskové organizaci přicházejí v souvislosti s pokrytím výdajů na bydlení nebo na potraviny, čiší v poslední době skutečně zoufalství. Výsledky našeho nedávného průzkumu to jen potvrdily: jedné čtvrtině samoživitelů zbývají po zaplacení nákladů na bydlení pouhé 2 000 korun na další výdaje. Více než polovině sólo rodičů jsou v obchodech zapovězené ovoce a zelenina, jedna třetina nekupuje maso nebo máslo. Další položky, na kterých šetří, jsou oblečení a obuv, výdaje na děti v podobě zájmových aktivit a letních táborů, jedna třetina pak musela snížit výdaje na zdravotní péči – léky, rovnátka pro děti apod.

Zlepšuje se postoj státu k samoživitelům, nebo je to pořád oblast spíše pro neziskové organizace? 

Nejsem kritik vládních opatření, zastávám názor, že každý se snaží dělat to nejlepší, co může. Vítáme jakoukoli podporu, nicméně problematika samoživitelství potřebuje systémové řešení, a čím dříve, tím lépe, situace je nyní skutečně kritická. Státní rozpočet se nedá nafouknout, to je pochopitelné, ale faktury za elektřinu, plyn a nákupy, byť základních potravin, se na dluh pořídit nedají. V tuto chvíli podle zkušeností našich klientů neziskové organizace často suplují roli státu, a to není správné.

Spolupracujete nějak se zákonodárci na úpravě stávajících zákonů? Jsou nějaké výsledky? 

Z kroků ministerstva práce určitě cítím, že snaha pomoci zde je. Spolupracujeme se zástupci úřadů práce, potkali jsme se i s bývalou paní ministryní a poskytovali jsme naše stanovisko například k institutu náhradního výživného. Všechny naše podněty vycházejí ze znalosti reálného prostředí samoživitelů.

Jakou formou je možné pomoci jako jednotlivec nebo firma?

Kromě finanční podpory je možná i ta materiální. Oblečení je druhou nejčastější položkou, hned po potravinách, na které musí sólo rodiče šetřit. Budeme nesmírně rádi za darování dámského nebo dětského oblečení, které lidé nevyužijí, ale je stále hezké a bez vad. Vlastně říkáme, že to má být takové oblečení, které byste se nestyděli dát své kamarádce. Tím, že rodiny samoživitelů často bojují i se sociálním vyloučením, dáváme si záležet, aby oblečení, které od nás dostanou, bylo skutečně hezké a děti ani maminky se nemusely stydět v něm chodit. Oblečení je možné donést nebo poslat do našeho centrálního skladu v charitativním obchodě Fahion Charity Shop, Dukelských hrdinů 34, Praha 7.

Váš charitativní obchod je přímo v Praze. Je možné vás podpořit i jinak než nákupem?

Ano, Fashion Charity Shop je charitativní obchod naší neziskové organizace s dámskou módou, kterou získáváme právě od široké veřejnosti, z firemních sbírek a od známých osobností. Většinu oblečení rozesíláme pravidelně potřebným rodinám sólo rodičů a vybrané kousky nabízíme za atraktivní ceny v online prodeji i kamenných obchodech. Veškerý výtěžek z prodeje je použit pro naše programy pomoci pro rodiny samoživitelů. Nakupovat je možné i online www.klubsvobodnychmatek-obchod.cz. Většina položek je zde za 100 Kč, tak nejen že uděláte radost sobě, ale pomůžete třeba naplnit ledničku nebo tak nabídnete pomoc s úhradou tábora někomu, kdo na tom zrovna není nejlépe.