Křemičitý písek pro sportoviště a zahradu

Obyčejný křemičitý písek je důležitým materiálem pro sportoviště. Ptáte se čím? Je to dáno jeho bezchybnou sypkostí za každého počasí, a také schopností zlepšovat kvalitu trávníků na sportovištích. Přečtěte si, kde všude jej využijete.

Jak definujeme křemičitý písek?

Křemen je jeden z nejodolnějších minerálů na naší planetě. Čistý křemičitý písek nacházíme v místech, kde zvětraly horniny na křemen bohaté. Je obroušený vlivem říční či mořské vody. Jako písek označujeme zrníčka do velikosti 2 mm. Proto je frakce křemičitého písku, který kupujete, označena 0/2. Jedno z míst, kde se těží křemičitý písek jemný, naleznete nedaleko Turnova.

Sypký křemičitý písek je vhodný do sportovišť

Pro hřiště na plážový volejbal a fotbal je křemičitý písek vhodný pro jeho sypkost za všech povětrnostních podmínek. Neobsahuje na rozdíl od klasického písku jílovou složku. Proto se jednotlivá zrníčka neslepí ani při vysoké vlhkosti za deště. Lépe tlumí dopady hráčů, kdy zajišťuje bezpečnější doskočiště. Dalším sportem, který využívá sypkost a bezprašnost, je jezdectví. Křemičitý písek vyjde levněji než all-weather povrch na jízdárnách.

Křemičitý písek do trávníků

Křemičitý písek provzdušňuje trávník fotbalových hřišť a upravuje vlastnosti zeminy k větší pružnosti. Chrání tak pohybový aparát. U syntetických travnatých povrchů pro fotbal je nutné používat zásypový křemičitý písek jak pro zpevnění, tak i proti uklouznutí. U golfových hřišť je pravidelná aplikace křemičitého písku do horní vrstvy půdy nutná pro kvalitní zavlažení a optimální vsakování vody i za horkého počasí.

Pomůže křemičitý písek i u vás na zahradě?

Křemičitý písek do trávníku využijete nejen na sportovištích. I v domácích podmínkách můžete zlepšit kvalitu trávníku na jílovitých půdách. Stačí když ještě před výsevem travních semen aplikujete křemičitý písek ve vrstvě. Pokud se vaší vzrostlé zelené chloubě zahrady nedaří, stačí použít provzdušňovací válec s jemnými bodci a následně aplikovat zásypový křemičitý písek. Mnohem lépe využijete pytlovaný než křemičitý písek volně ložený, protože se lépe přenáší i uchovává.

Můžete použít křemičitý písek i v okolí domu?

Využít můžete křemičitý písek na dlažbu. Pokud je suchý, dokonale vyplní spáry mezi dlaždicemi až do hloubky. Vždy si nechejte rezervu na doplnění, protože písek sesedne vlivem deště. Křemičitý písek na pískování je považován za nejlevnější abrazivum. Je vhodný na odstranění zašlé vrstvy povrchů kovů, zdiva z cihel, dřevěných i kamenných prvků. Křemičitý písek obsahují i filtry vašich bazénu. Je účinnější než kartušové filtry.

Kde seženete křemičitý písek?

Pytlovaný křemičitý písek je k dostání na e-shopu Stonex.cz již od jediného kusu o váze 25 kg. I v případě, že potřebujete větší množství křemičitého písku, tak si vyberete z palet o váze 400 a 800 kg. Neváhejte zavolat na infolinku v případě, že se před zakoupením křemičitého písku potřebujete poradit. Rozvoz je po celé České republice zdarma až k vaší bráně.